Izvor: Večernje novosti | Utorak, 17.12.2019.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rezerve rude u podzemnom ležištu Borska reka vrijedne 30 mlrd USD - Zijin se sprema za eksploataciju

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Kineska kompanija Zijin u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka. Procjenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je vrijednost veća od 30 mlrd USD, pišu Novosti.

Podaci kazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude, što garantuje njegovu poluvjekovnu eksploataciju. Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosječnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB koji se trenutno eksploatišu.

Ležište Borska reka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 mil EUR, do sada je istražena samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

Potvrda Svetske banke

O tome koliko je Borska reka atraktivno ležište, koje po svojoj minerologiji podseća na podzemni rudnik bakra Čukaru peki, svjedoči i podatak iz 2002. godine. Tada je Svjetska banka, prije raspisivanja prvog tendera za prodaju RTB, izdala studiju po kojoj budućnost ovdašnjeg rudarstva treba bazirati na istraživanju i eksploataciji tog ležišta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.