Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 16.12.2019.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odbijena ponuda Abraham grupacije za mostarski Aluminij

(Foto: Aluminij.ba)
Oko 200 radnika Aluminija okupilo se danas, 16. decembra, ispred glavnog ulaza u fabrički krug dok se održavao sastanak Nadzornog odbora, a na sastanku je odbijena nova ponuda Abraham grupacije, čime je ugašena i posljednja nadu radnika da kraj godine neće donijeti i otkaze.

Kako je radnicima rečeno poslije sastanka, ponuda Abraham grupe nije prihvaćena zbog pravnih nedoumica oko načina iznajmljivanja livnice koja je bila glavni dio nove ponude.

- Kažu da će nastaviti pregovore, ali radnici nemaju toliko vremena - kazala je predstavnica radnika Tanja Jovanović naglasivši kako će se do 31. decembra nastaviti pregovori, prenosi Klix.

Izvjesno je da će se krajem decembra radnici dobiti rješenja o otkazu, ali da će po osnovu otkaznog roka nastaviti raditi do sredine januara. Nije isključen ni ponovni izlazak radnika na ulice.

- Radnici više nemaju ni vremena ni volje ni želje. Ne vidim da postoji volja da se riješi nešto o pokretaju proizvodnje. Šalju na nas na biro rada i van naše države - kazala je Jovanović.

Kako je kazao predstavnik radnika uprava je zadužena da se sastane ponovno s grupacijom i da se razjasne nejasnoće te redefinišu detalji koje nisu u njihovoj nadležnosti.

- Jesu li to njihove želje ili je to samo razvlačenje, ne znam. Rečeno je da imaju dobru volju, da ponuda koju imamo je za Nadzorni odbor škakljiva jer sve stvari nisu uredno defiisane. Tamo se referiraju na Vijeće ministara i na Vladu Federacije - kazao je poslije sastanka predstavnik radnika koji je učestvovao na sastanku.

Radnici su vjerovali da je nova ponuda izraelske Abraham grupacije, koja predstavlja kineskog investitora, realna te da postoji nada da će kompanija da nastavi poslovanje.

- Naši zahtjevi su da se ponuda koja je dostavljena prihvati. Mi želimo raditi, a ne ići na biro rada. Kako saznajemo nova ponuda ne zahtjeva subvencije električne energije koje su ranije Vladi Federacije BiH bile neprihvatljive - kazala je ranije predstavnica radnika.

Prema saznanjima medija, nova ponuda uključivala je iznajmljivanje livnice na duži rok, a investitor bi narednom periodu određenom dinamikom nastojao sanirati dug kompanije. Za livnicu je zainteresovana i širokobrješka kompanija Feal.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.