Izvor: RTRS | Ponedjeljak, 16.12.2019.| 15:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Brčko distrikta usvojila odluku o izgradnji transportnog cjevovoda - Vrijednost projekta 13 mil KM

Ilustracija (Foto: muratart/shutterstock.com)
Vlada u Brčkom usvojila je odluku o izgradnji transportnog cjevovoda kojim bi bili napajani potrošači u istočnom i južnom dijelu distrikta. Gradnja glavnog cjevovoda sa tri vodotornja i rezervoarom u Potočarima bila bi finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj od 13 mil KM.

Fabrika za preradu vode iz Save u Plazuljama kod Brčkog, kapaciteta 330 litara u sekundi, proizvodi svega 90 litara vode. Razlog je taj što udaljena naselja nemaju gradski vodovod, pa je stanovništvo izgradilo seoske bunare, iz kojih se godinama snabdijeva vodom za piće i tehničkom vodom.

Glavni cjevovod od Fabrike za preradu vode do Plazulja, u dužini od 14 kilometara trasiran uz Obilaznicu, jedan je od najvažnijih trenutnih projekata u Brčkom, ističu u Vladi.

- Planira se izgradnja glavnog transportnog cjevovoda u dužini od 14 kilometara sa pripadajućim objektima, u drugoj fazi tri vodotornja na lokacijama Grbavica, Brod i Omerbegovača, i jednog velikog rezervoara u Potočarima sa pumpnom stanicom, kapaciteta 1.000 metara kubnih vode - izjavio je šef Odjeljenja za Komunalne usluge u Vladi distrikta Zoran Bulatović.

Vlada distrikta je zatražila od Savjeta ministara saglasnost za kreditiranje cjevovoda u iznosu od 13 mil KM, i misle da zastoja u proceduri neće biti, jer će obaveze biti otplaćivane iz budžeta distrikta. Izgradnjom glavnog transportnog cjevovoda problem snabdijevanja vodom bio bi uglavnom riješen. U perspektivi bi i najudaljeniji potrošači mogli da se priključe na mrežu. Takođe, gradske cijevi stare više od 60 godina od kojih su neke i azbestne, takođe bi bile zamijenjene novim cjevovodom.

- Ovo je prvi, i čini mi se najvažniji korak u rješavanju problema vodosnabdijevanja na prostoru Brčko distrikta, jer izgradnjom ovog transportnog cjevovoda mislim da će biti stvorene osnove da vrlo brzo, uz izgradnju sekundarne mreže, riješimo problem vodosnabdjevanja na 90% područja - izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Projektna dokumentacija o izgradnji cjevovoda na čekanju je već deset godina. Ako ne bude proceduralnih prepreka, ovdje očekuju da će izgradnja početi početkom naredne građevinske sezone.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.