Izvor: RTS | Ponedjeljak, 16.12.2019.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela gradnja Moravskog koridora od 112 kilometara - Srbija dobija prvi 5G autoput

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Devet dana po potpisivanju ugovora o izgradnji Moravskog koridora sa konzorcijumom Bechtel-Enka, vrijednog 745 mil EUR, zvanično je počela izgradnja te saobraćajnice.

Budući autoput biće dug 112 kilometara. Radovi bi trebalo da budu završeni za četiri godine. Povezaće Koridore 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji - Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac, kao i Koridor 10 i autoput "Miloš Veliki" (Koridor 11).

Moravski koridor činiće tri dionice: Pojate–Kruševac u dužini od 27,83 kilometara, Kruševac–Adrani u dužine 53,88 kilometara i Adrani - Mrčajevci - Preljina dužine 30,66 kilometara.

Direktor projekta Moravskog koridora Endi Milunzi rekao je da je Moravski koridor više nego put, jer je prvi 5G autoput.

- Moravski koridor će imati važan i masivan sistem za odbranu od poplava, ovo je prvi put da je izgrađen ovakav sistem na Balkanu - istakao je Milunzi.

Najsavremeniji autoput biće izgrađen "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana riječna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž autoputa podrazumijeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na autoputu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

Prvi digitalni autoput u Srbiji biće do sada i najširi autoput u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Autoput se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.