Izvor: Klix | Ponedjeljak, 16.12.2019.| 08:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ukinut putnički željeznički saobraćaj kroz Tuzlu - Prekinuta stogodišnja tradicija

(Foto: ArtShotPhoto/shutterstock..com )
Kroz Tuzlanski kanton od nedjelje, 15. decembra, putnički vozovi više ne prolaze, jer je posljednja linija koja je putnike prevozila od Tuzle do Doboja zvanično ukinuta. Na ovaj način prekinuta je tradicija duga 133 godine, a željezničke stanice tuzlanske regije ostale su puste.

Svakodnevno na željezničku stanicu u Tuzli dolazila su tri para međuentitetskih lokalnih putničkih vozova Željeznica Republike Srpske koji su saobraćali na relaciji Petrovo-Tuzla-Petrovo.

Međutim, kako su za Klix.ba kazali iz Željeznica Republike Srpske, ova linija od 15. decembra zvanično je ukinuta zbog nedostatka voznih sredstava. Svi putnici koji su iz Tuzle putovali prema Doboju vozom više neće moći ići najmanje do 12. decembra iduće godine do kada važi novi red vožnje Željeznica Republike Srpske.

Osim nedostatka voznih sredstava razlog za ukidanje ove linije je i zanemariv broj putnika s područja Federacije BiH, a koji se u prosjeku kretao njih 12 po vozu. Za prevoz do Doboja u jednom smjeru plaćali su 6,90 KM, dok je povratna karta iznosila 11,10 KM.

Nakon ukidanja ove linije željeznički putnički saobraćaj u Tuzlanskom kantonu zvanično više ne funkcioniše, a iz neformalne grupe Prijatelji željeznice navode da je prekinuta tradicija duga 133 godine koliko su putnički vozovi saobraćali tuzlanskom prugom.

Kažu da je posljednji putnički voz Željeznica Federacije BiH na relaciji Tuzla-Brčko-Tuzla ukinut 1. decembra 2012. godine, a ova linija do danas ponovo nije uspostavljena.

Prvi voz u Tuzlu stigao je 26. aprila 1886. godine, a posljednji je otišao 13. decembra 2019. godine. Željeznički putnički saobraćaj u tuzlanskoj regiji ponovo bi mogao biti uspostavljen nakon što Željeznice Republike Srpske nabave bolje vozove.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.