Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 16.12.2019.| 07:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi žele do 20% udjela u Daimleru

(Foto: Vladislav Gajic/shutterstock)
Kineska BAIC Grupa razmatra povećanje svog udjela u Daimleru na 9,9%, što će proizvođača Mercedesa gurnti dublje u kineske ruke, piše američki Bloomberg, prenosi BiznisInfo.

Ako se to desi, dvije kineske korporacije imaće skoro 20% vlasništva nad Daimlerom. Zhejiang Geely Holding Group, u vlasništvu milijardera Lija Shufua, prošle godine je stekao 9,7% dionica njemačkog proizvođača. BAIC, koji je u kineskom državnom vlasništvu, trenutno ima oko 5%.

Ovaj potez može olakšati Daimleru da poboljša svoj položaj na kineskom tržištu. No, mogle bi uslijediti i brojne komplikacije. U Daimleru se boje da bi toliki kineski udio povećao nadzor američkog Komiteta za strane investicije (CFIUS).

Trgovinske tenzije SAD i Kine već su zadale glavobolju njemačkim proizvođačima automobila. Kineski ambasador u Berlinu zaprijetio je osvetom ako Njemačka pristane na zahtjev SAD da isključi Huawei kao snabdjevača opreme za 5G mrežu.

Geely je vlasnik i konkurentske kompanije Volvo.

Bloomberg piše da Geely i BAIC vjerovatno neće ići preko procenata od po 10%, jer bi to povlačilo duge i opsežne analize njemačkih regulatora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.