NavMenu

Kontejnerska proizvodnja sadnica preporod za šume u RS

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.12.2019. 11:26
Komentari
Podeli
(Foto: Djem/shutterstock.com)
Kontejnerska proizvodnja sadnica trebalo bi da preporodi ne samo Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima, kod Doboja, nego i šumska prostranstva širom RS jer ovakav način uzgoja sadnica, jedini te vrste u RS, daje bolje rezultate od klasičnog.

- Velika prednost ogleda se u tome što je prijem te sadnice kad dođe na teren gotovo 98 procenata, za razliku od sadnica koje se klasičnim putem proizvode - pojasnila je Helena Luković, upravnica Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima.

Kako izgleda kontejnerska proizvodnja hrasta, bijelog i crnog jasena, hrasta lužnjaka, te četinara crnog i bijelog bora, jele i smrče, ali i ukrasnog rasada provjerili su u petak Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Slaven Gojković, generalni direktor Šuma Srpske.

- Mi imamo redovna pošumljavanja svake godine i te sadnice će završavati u našim gazdinstvima - kazao je Gojković.

Pašalić je rekao da žele napraviti značajan zaokret ovdje i u smislu strukture sadnog materijala.

- Naše kolege profesori sa Šumarskog fakulteta iz Banjaluke rade plan pošumljavanja i trebalo bi da ga završe u narednih pola godine, koji će nam u stvari precizno reći kakav se to sadni materijal treba proizvoditi za potrebe šuma, i ne samo šuma, nego i za komercijalnu proizvodnju - izjavio je Pašalić.

Upravo zbog toga će se, osim za potrebe Šuma Srpske, u Stanovima proizvoditi i sadnice za tržište.

- Ono što se dogovorimo sa našom upravom i sa Ministarstvom ćemo u narednom periodu da sprovedemo i da ovaj rasadnik krene u nekom drugom pravcu, ne samo da se proizvodi za javno preduzeće, nego da idemo i na hortikulturu, na sporedne šumske proizvode - rekao je Milovan Krčo, direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.