Izvor: Nezavisne novine | Subota, 14.12.2019.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kontejnerska proizvodnja sadnica preporod za šume u RS

(Foto: Djem/shutterstock.com)
Kontejnerska proizvodnja sadnica trebalo bi da preporodi ne samo Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima, kod Doboja, nego i šumska prostranstva širom RS jer ovakav način uzgoja sadnica, jedini te vrste u RS, daje bolje rezultate od klasičnog.

- Velika prednost ogleda se u tome što je prijem te sadnice kad dođe na teren gotovo 98 procenata, za razliku od sadnica koje se klasičnim putem proizvode - pojasnila je Helena Luković, upravnica Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima.

Kako izgleda kontejnerska proizvodnja hrasta, bijelog i crnog jasena, hrasta lužnjaka, te četinara crnog i bijelog bora, jele i smrče, ali i ukrasnog rasada provjerili su u petak Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Slaven Gojković, generalni direktor Šuma Srpske.

- Mi imamo redovna pošumljavanja svake godine i te sadnice će završavati u našim gazdinstvima - kazao je Gojković.

Pašalić je rekao da žele napraviti značajan zaokret ovdje i u smislu strukture sadnog materijala.

- Naše kolege profesori sa Šumarskog fakulteta iz Banjaluke rade plan pošumljavanja i trebalo bi da ga završe u narednih pola godine, koji će nam u stvari precizno reći kakav se to sadni materijal treba proizvoditi za potrebe šuma, i ne samo šuma, nego i za komercijalnu proizvodnju - izjavio je Pašalić.

Upravo zbog toga će se, osim za potrebe Šuma Srpske, u Stanovima proizvoditi i sadnice za tržište.

- Ono što se dogovorimo sa našom upravom i sa Ministarstvom ćemo u narednom periodu da sprovedemo i da ovaj rasadnik krene u nekom drugom pravcu, ne samo da se proizvodi za javno preduzeće, nego da idemo i na hortikulturu, na sporedne šumske proizvode - rekao je Milovan Krčo, direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.