Izvor: Capital | Subota, 14.12.2019.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zaključen stečaj Urbanističkog zavoda RS - Na računu preostalo 850 KM

(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Nakon više od osam godina zaključen je stečaj Urbanističkog zavoda Republike Srpske, nekada uspješnog preduzeća koje je u određenim periodima zapošljavalo preko 120 radnika.

Stečaj u Urbanističkom zavodu RS otvoren je u aprilu 2011. godine, a knjigovodstvena vrijednost ukupne imovine tog preduzeča iznosila je 4,94 miliona, dok je procijenjena vrijednost bila nešto niža, 4,74 mil KM. Ukupno prijavljena potraživanja povjerilaca iznosila su devet miliona maraka, ali im je priznato 5,23 miliona, a osporeno je 3,76 mil KM.

Od prodaje pokretne imovine naplaćeno je 382.500 KM, a od prodaje nepokretne imovine 3,86 miliona. Prihodi od hartija od vrijednosti iznosili su nešto manje od dvije hiljade maraka, dok su ostali prihodi bili 483.303 KM.

Na troškove stečajnog postupka potrošeno je 277.595 KM, a na dugove stečajne mase 715.343 KM.

Raspoloživa sredstva za namirenje povjerilaca bila su nešto više od tri miliona maraka. Ukupno je bilo šest dioba, od kojih je posljednja održana prošle godine.

Razlučni i izlučni povjerioci namireni su u ukupnom iznosu od 720.049 KM, povjerioci višeg isplatnog reda dobili su 169.045 KM, a što iznosi 100% njihovih priznatih potraživanja.

Povjerioci opšteg isplatnog reda namireni su sa 2,85 mil KM ili oko 65% priznatih potraživanja.

Na dan 20. novembar na računu je ostalo 850 maraka namjenjenih za objavu oglasa o zaključenju stečaja i druge aktivnosti u vezi s zaključenjem postupka.

U Rješenju Okružnog privrednog suda Banjaluka o zaključenju stečaja navodi se se po stečajnoj masi nastavlja spor koji protiv Urbanističkog zavoda RS, Grada Banjaluka i Republike Srpske vode Radomir Savić, Dušanka Trubajić, Igor Trubajić i Ivana Trubajić radi naknade štete.

Arhivsku građu Urbanističkog zavoda RS preuzeo je Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Banjaluka.

Podsjećamo, banjalučki biznismen Jovo Vidović do 2005. godine postao je vlasnik skoro 50% akcija Urbanističkog zavoda, da bi Zavod u aprilu 2011. godine završio u stečaju. Poslije toga, u decembru iste godine, Vlada RS postala je stoodstotni vlasnik tog preduzeća, koji je preregistrovan u Novi urbanistički zavod.

I Novi urbanistički zavod je doveden na rub stečaja, zbog čega je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS slamku spasa za posrnulu ustanovu pronašlo u njegovom spajanju s Institutom za ispitivanje materijala i konstrukcija RS i formiranjem nove ustanove pod nazivom Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju.

Urbanistički zavod RS je 1993. godine proglašen institucijom od posebnog interesa za Republiku Srpsku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.