Izvor: eKapija | Petak, 13.12.2019.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

INA gradi postrojenje za obradu teških ostataka u rafineriji u Rijeci - Investicija vrijedna milijardu maraka (VIDEO)

(Foto: YouTube)
Nadzorni odbor INA-e je u četvrtak, 12. decembra, dao prethodnu saglasnost za izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, a Uprava INA-e je donijela jednoglasnu odluku o ulaganju.

Odluku kojom će se osigurati budućnost Ininog rafinerijskog poslovanja u potpunosti su podržali Vlada Republike Hrvatske i Mol kao dva najveća pojedinačna akcionara, navedeno je na veb stranici INA-e.

Kako se ističe, zahvaljujući postrojenju za obradu teških ostataka, struktura proizvoda riječke rafinerije će se poboljšati na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva.

Proizvodnja će pokriti sve potrebe tržišta i eliminirati uvoz. Radovi na novom postrojenju počeće ubrzo, dok je puštanje u rad planirano za 2023.

- Ulaganjem u projekt postrojenja za obradu teških ostataka, rekonstrukcijom postojećih postrojenja, novom lukom sa zatvorenim skladištem za naftni koks te većom ukupnom složenosti, Rafinerija nafte Rijeka postaće moderna evropska rafinerija - saopšteno je iz Ine.

Ukupna ulaganja vrijedna su oko milijarde konvertibilnih maraka (četiri milijarde kuna), što predstavlja najveći pojedinačni investicioni projekt u istoriji kompanije u Hrvatskoj.

Odluka o postrojenju za obradu teških ostataka dolazi godinu dana nakon najave programa Ina R&M Novi smjer 2023., čiji je cilj transformacija Inina rafinerijskog sustava kako bi umjesto gubitaka ostvarivao dobit.

Program uključuje koncentraciju djelatnosti prerade sirove nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka i, u sklopu toga, konverziju Rafinerije nafte Sisak u industrijski centar koji će obuhvaćati proizvodnju bitumena, što je odobreno u martu ove godine te se puštanje u pogon planira u 2021. godini, zatim logističko središte te, potencijalno, proizvodnju maziva i rafineriju bio-komponenti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.