Izvor: Radio 021 | Petak, 13.12.2019.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vještačka inteligencija završava Betovenovu Desetu simfoniju

Ilustracija (Foto: PopTika/shutterstock.com )
Nekoliko nota zapisanih u bilježnici sve je što je njemački kompozitor Ludvig van Betoven ostavio od Desete simfonije prije smrti 1827. godine. Sada se tim muzikologa i programera takmiči s vremenom kako bi dovršili djelo uz pomoć vještačke inteligencije, uoči 250. godišnjice Betovenovog rođenja sljedeće godine.

- Napredak je impresivan, iako kompjuter još mora mnogo toga da nauči - kaže Kristin Sigert, upravnica arhiva u Betovenovoj kući u njegovom rodnom gradu Bonu.

Ona kaže da je uvjerena da bi Betoven odobrio ideju jer je i on bio inovator, podsjećajući na njegove kompozicije za muzičke instrumente koje reprodukuju zvukove vjetra i za udaraljke.

Sigert tvrdi da taj rad neće uticati na njegovo nasljeđe, jer se nikada neće smatrati djelom njegovog opusa.

Konačni rezultat projekta izvešće orkestar 28. aprila u Bonu gdje će se održati glavna svečanost povodom rođenja kompozitora koji je obilježio razdoblje romantizma u klasičnoj muzici.

Betoven, najpoznatiji njemački kompozitor, toliko je omiljen u svojoj zemlji da je obaveza pripreme godišnjice upisana u koalicioni sporazum 2013. o osnivanju vlade. Proslava počinje 16. decembra, kada se veruje da je rođen pre 249 godina, uz otvaranje njegove kuće u Bonu kao muzeja posle opsežnih radova na obnovi.

Betoven je počeo da radi na Desetoj simfoniji dok je pisao Devetu, koja uključuje slavnu Odu radosti. Ubrzo je odustao od Desete simfonije, ostavljajući samo nekoliko bilješki i nacrta prije nego što je umro kada je imao 57 godina.

U okviru projekta, u algoritam su ubačena sva njegova dela, a kompjuter sada stvara moguće nastavke simfonije u kompozitorevom stilu. Dojče Telekom, koji sponzoriše projekat, nada se da će koristiti saznanja za razvoj tehnologije poput prepoznavanja glasa.

Prve verzije muzike napravljene uz pomoć računara prije nekoliko mjeseci bile su previše mehaničke i fraze su se previše ponavljale, ali novije verzije obećavaju više, kaže tim.

Beri Kuper, britanski muzičar i muzikolog koji je sam osmislio mogući prvi stav simfonije 1988. godine, sumnja u rezultate.

- Čuo sam kratki dio koji je stvoren. Nije zvučao ni izbliza kao uverljiva rekonstrukcija onoga što je Betoven namjeravao - rekao je Kuper, profesor na Univerzitetu Mančester i autor nekoliko djela o Betovenu.

Slični pokušaji računarskih programiranja na osnovu djela Baha, Malera i Šuberta nisu oduševili.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.