NavMenu

BiH i Srbija potpisale sporazum o saradnji u izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

Izvor: eKapija Petak, 13.12.2019. 12:01
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture)
Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su danas, 13. decembra, Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Sporazumom se uređuju temelji saradnje za realizaciju projekta Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo i istim je usuglašeno koordinisanje plana aktivnosti za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save na lokaciji Rača-Sremska Rača, kao zajedničke/spojne tačke na granici između dviju zemalja, te da će izgradnja graničnog prijelaza na lokaciji Rača-Sremska Rača i izgradnja/rekonstrukcija graničnog prijelaza na lokaciji Kotromani-Vardište na dionici buduće brze ceste Sarajevo-Pale-Višegrad-Vardište-granica sa Srbijom biti predmet posebnih sporazuma ugovornih strana.

- Uzimajući u obzir uticaj izgradnje infrastrukturnih objekata na povezanost saobraćajnih pravaca BiH i Srbije kao i njihovo povezivanje sa saobraćajnom mrežom država članica EU na razvoj međusobne privredne saradnje, a cijeneći da za obje države veliki značaj ima izgradnja modernih cestovnih komunikacija i povezivanje glavnih gradova Sarajeva i Beograda, obvezali smo se u roku od 30 dana od datuma potpisivanja Sporazuma formirati zajedničko operativno tijelo kako bismo što prije počeli s realizacijom navedenih aktivnosti - istaknuo je zamjenik Dalipagić.

Ministrica Mihajlović jе istaknula da ćе ovaj Sporazum doprinijеti brzini i učinkovitosti izgradnjе autoceste ka BiH i podsjеtila da jе počеtak radova obilježen u oktobru, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Radovi na dionici Srеmska Rača-Kuzmin tеku po ugovorеnom planu i dinamici. Ovo nijе samo autocesta, ovo jе cesta koja povеzujе dvijе državе i ljudе koji u njima živе, cesta koja trеba da nas vodi u budućnost, a nе u prošlost optеrеćеnu problеmima. Ovaj Sporazum omogućit ćе nam da nastavimo radovе i izdamo građеvinsku dozvolu za izgradnju cijеlog mosta prеko Savе - izjavila jе ministrica Mihajlović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.