Izvor: eKapija | Petak, 13.12.2019.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS neće dozvoliti otpuštanja radnika ERS-a koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine.

Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s premijerom u utorak u poslijepodnevnim časovima.

– Premijer je jasno i glasno rekao da članovi porodica poginulih boraca u ERS ne smiju biti tehnološki višak – kaže Ostojić.

On je rekao da je stav Sindikata da nemaju ništa protiv oporezivanja stimulativnih otpremnina, ali pod uslovom da neto iznosi koje će radnici da dobiju na račune budu maksimalno 50.000 – 60.000 KM, a ne 30.000 KM kako to planiraju rukovodioci.

Novac za isplatu stimulativnih otpremnina ne postoji i plan je zaduženje, ali se ne zna okvirni iznos, jer nije poznat broj radnika koji bi se prijavio za sporazumni raskid radnog odnosa.

Ostojić kaže da je v.d. generalnog direktora ERS Luka Petrović dostavio prijedlog Vladi da otpremnine budu neoporezovane, ali da je to odbijeno.

– Rečeno je da se rukovodstvo ERS potrudi da bolje posluje i da od dividende isplati porez državi – navodi Ostojić.

On kaže da se pregovori sa upravama distributivnih preduzeća nastavljaju.

– Uglavnom, mi ne odustajemo od naših zahtjeva oko pojedinačnih iznosa za otpremnine – poručuje Ostojić.

Inače, ovaj sastanak s premijerom RS održan je nakon što je Sindikat objavio zaključke u vezi s pregovorima oko isplata stimulativnih otpremnina. Sindikat je zaprijetio i organizovanjem protesta.

Republika Srpska, odnosno Elektroprivreda RS je pristupanjem Bosne i Hercegovine u Evropsku energetsku zajednicu preuzela određene obaveze. U skladu s tim, u toku je proces restruktuiranja Elektroprivrede RS, koja podrazumijeva na početku razdvajanje distributera od snabdjevača u distributivnim preduzećima, prenosi Srpskainfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.