Izvor: Indikator | Petak, 13.12.2019.| 08:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka podržava srednje stručno obrazovanje u regionu sa 25,5 mil EUR - VTK će pružiti pomoć ustanovama iz BiH

Ilustracija (Foto: Lucky Business/shutterstock.com)
Ugovor između Njemačke razvojne banke KfW i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana namijenjen finasiranju projekata iz oblasti srednjeg stručnog obrazovanja potpisan je u Podgorici.

Ugovor, vrijedan 25,5 mil EUR, podrazumijeva povezivanje institucije stručnog obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Novac je odobrilo Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

U okviru sastanka predstavljena su četiri glavna principa Regionalnog fonda za izazove: jačanje konkurentnosti, tehnička selekcija projekata, nezavisno upravljanje i saradnja sa glavnim zainteresovanim stranama na regionalnom nivou.

Namjera je da Regionalni fond preraste u instituciju otvorenih vrata za učenje, koji će tokom vremena sarađivati sa drugim donatorima. Potpisani ugovor i predstojeći projekat trebalo bi da bude snažna podrška naporima u sporovođenju politika za smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih ljudi na Zapadnom Balkanu.

Potpredsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić istakao je da će VTK BiH u saradnji sa ostalim komorama nastojati obezbijediti što uspješniju realizaciju projekta u Bosni i Hercegovini i regionu.

Takođe je napomenuo da će VTK biti na raspolaganju privrednim subjektima i obrazovnim ustanovama da se što kvalitetnije pripreme za apliciranje kada se završi procedura izbora konsultanta projekta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.