NavMenu

Od 1. januara nabavna cijena gasa u FBiH niža za 8,59% - Cijena za građane zavisiće od subvencija

Izvor: Klix Četvrtak, 12.12.2019. 12:23
Komentari
Podeli
(Foto: sabath/shutterstock.com)
Vlada FBiH dala je saglasnost da veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1. januara 2020. godine, iznosi 585 KM/1000 Sm3, odnosno 0,585 KM/Sm3, bez PDV-a. Nova cijena je niža za 8,59% od prethodne cijene.

Odluka je donesena na osnovu zahtjeva BH-Gasa Federalnom ministarstvu trgovine za promjenu veleprodajne cijene prema distributivnim kompanijama u FBiH.

Razlog za sniženje je kretanje cijena nafte i naftnih derivata u proteklih devet mjeseci. Za razliku od prvog kvartala 2019. godine, u kojem je povećana nabavna cijena prirodnog gasa od Gazprom Exporta, u nastavku 2019. registrovan je pad nabavne cijene. BH-Gas je u projekciji za 2020. godinu ukalkulisao daljnji pad nabavne cijene.

Sada se postavlja pitanje koliko će se to odraziti na cijenu gasa za građane i njihovu mjesečnu potrošnju. Ta odluka je sada na kantonalnim vlastima, prije svega u Sarajevu gdje je najveći broj potrošača te Sarajevogasu kao distributeru. Ukoliko Vlada KS bude subvencionirala cijenu, građani mogu očekivati nešto niže cijene gasa. Ipak, to će zavisiti od budžeta za 2020.


Sniženje prodajne cijena u toku zimske sezone će se, prema navodima BH-Gasa, odraziti na povećanje potrošnje prirodnog gasa i rezultirati većom cjenovnom konkurentnošću prirodnog gasa u odnosu na druge energente.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.