Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.12.2019.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podržan Plan parcelacije za autoput Brčko-Bijeljina-Rača - Prve mašine na terenu očekuju se 2021.

(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Poslanici Narodne skupštine RS su podržali Plan parcelacije za autoput i gasovod Brčko-Bijeljina-Rača. Time je ozvaničena realizacija jednog od strateških projekata Srpske.

S obzirom na to da je Plan dobio podršku narodnih poslanika, ozvaničena je realizacija jednog od strateški najvažnijih infrastrukturnih i energetskih projekata Republike Srpske, javlja portal Infobijeljina.

Dionica će dobiti i poseban zakon koji će se pred narodnim poslanicima naći kao "leks specijalis". On je spreman i njime će utvrđena trasa odmah biti proglašena opštim interesom. Omogućiće i skraćenje rokova, ali i prevazilaženje člana 11. Zakona o eksproprijaciji, po kojem vlasnik dijela parcele kroz koju prolazi autoput ima pravo da, ako procjeni da nema ekonomskog interesa, zatraži ekspropiraciju kompletnog zemljišta.

Bosiljka Predragović, direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, rekla je da je Vrhovni sud zauzeo stav da se po osnovnom tekstu Zakona o eksproprijaciji to mora odmah raditi.

- To je jako dužilo procese, i sami znate koliko je to vještačenja, supervještačenja, žalbi i upravnih sporova. Međutim, i to smo prevdidjeli zakonom "leks specijalis" da se u ovim postupcima član 11. osnovnog zakona primjenjuje nakon utvrđivanja trase - rekla je Predragović.

Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske je naglasio da je bilo bitno da se usvoji Plan parcelacije da bi se moglo ići u eksproprijaciju, a sa druge strane u dalju razradu projektne dokumentacije i u konkretnije razgovore sa finansijskim institucijama, prvo za obezbjeđivanje finansijskih sredstava, a onda, zavisno od finansijskog aranžmana, napravili ugovori o građenju.

Procjene su da bi prvi bager na gradilištu mogao biti upaljen 2021. Očekivanja su da će dionica biti završena do 2025. Istovremeno kad i autoput, prema planu, gradiće se i gasovod, a samo njegova cijena prva su predviđanja, iznosi do 300 mil EUR. Nosilac ovog projekta trebalo bi da bude Gas-Res u saradnji sa Srbijagasom i Gazpromom.

Iako je bio plan da na posljednjoj sjednici parlamenta bude razmatran i plan parcelacije za donicu Vukosavlje–Brčko odlučeno je da se to prolongira i tako ostavi prostor za dodatni dogovor sa lokalnim zajednicama i model koji bi zaobišao povratnička naselja.

Dionica od Brčkog do Rače dio je autoputa Sarajevo-Beograd zbog čije izgradnje će u petak u Beogradu biti potpisan međudržavni sporazum koji bi trebalo da ubrza procedure i gradnju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.