Izvor: B92 | Četvrtak, 12.12.2019.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Blackard Global odustao od ulaganja pola milijarde evra u Hrvatskoj

Blackard Global, međunarodna kompanija koja ulaže u nekretnine širom svijeta, odustao je od investicije na ostrvu Pašman, južno od Zadra.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ova kompanija od početka je bila informisana da postoje određene finansijske obaveze koje bi kao budući investitor trebalo da ispuni, međutim, nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 mil EUR.

S obzirom na to da je do sada uloženo stotine hiljada dolara u projekat na Pašmanu, kažu da je želja za ulaganjem bila i više nego očita. Iako se kroz pregovore dvije strane iznos koji je potrebno uložiti smanjio na otprilike 2,5 mil EUR, to je i dalje bio prevelik investicioni rizik, piše Poslovni dnevnik.

Iz ove firme dodaju da "mnogo govori i činjenica da je Blackard Global bio jedina kompanija koja se uopšte prijavila na tender".

- Trebalo bi imati na umu da igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za kompaniju Pašman rivijera, kao i to da ne postoji urbanistički plan uređenja, što je bila obaveza investitora nakon kupovine udjela u društvu Pašman Rivijera. Zato je dio zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika. Ukratko, riječ je o grinfild investiciji, a finansijske obveze više odgovaraju braunfild investiciji, što za Bleckard Global nije prihvatljivo - stoji u saopštenju.

- Za nas, kao i za bilo koji investicioni fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 miliona dolara jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Kada bi u budućnosti došlo do poremećaja na sredozemnom turističkom tržištu, našli bismo se u finansijskim problemima, a kako pravila tendera ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti da održimo stabilnost projekta - izjavio je predsjednik uprave i direktor kompanije Blackard Global, Jeffory D. Blackard.

- Takođe, opština nije mogla da omogući bilo kakve garancije za nas kao investitore. Iz mog iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gdje u svijetu moraju da budu atraktivne za investitore. Nažalost, ovdje to nije bio slučaj - dodao je on.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.