NavMenu

Blackard Global odustao od ulaganja pola milijarde evra u Hrvatskoj

Izvor: B92 Četvrtak, 12.12.2019. 08:29
Komentari
Podeli
Blackard Global, međunarodna kompanija koja ulaže u nekretnine širom svijeta, odustao je od investicije na ostrvu Pašman, južno od Zadra.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ova kompanija od početka je bila informisana da postoje određene finansijske obaveze koje bi kao budući investitor trebalo da ispuni, međutim, nisu bili svjesni da se radi o iznosu većem od 10 mil EUR.

S obzirom na to da je do sada uloženo stotine hiljada dolara u projekat na Pašmanu, kažu da je želja za ulaganjem bila i više nego očita. Iako se kroz pregovore dvije strane iznos koji je potrebno uložiti smanjio na otprilike 2,5 mil EUR, to je i dalje bio prevelik investicioni rizik, piše Poslovni dnevnik.

Iz ove firme dodaju da "mnogo govori i činjenica da je Blackard Global bio jedina kompanija koja se uopšte prijavila na tender".

- Trebalo bi imati na umu da igralište za golf unutar projekta još uvijek nije uvršteno u Prostorni plan Zadarske županije, da koncesije na marinu i plažu nisu osigurane za kompaniju Pašman rivijera, kao i to da ne postoji urbanistički plan uređenja, što je bila obaveza investitora nakon kupovine udjela u društvu Pašman Rivijera. Zato je dio zemljišta i dalje u rukama privatnih vlasnika. Ukratko, riječ je o grinfild investiciji, a finansijske obveze više odgovaraju braunfild investiciji, što za Bleckard Global nije prihvatljivo - stoji u saopštenju.

- Za nas, kao i za bilo koji investicioni fond iz Sjedinjenih Američkih Država, ovakvo ulaganje od gotovo 500 miliona dolara jednostavno bi predstavljalo prevelik rizik. Kada bi u budućnosti došlo do poremećaja na sredozemnom turističkom tržištu, našli bismo se u finansijskim problemima, a kako pravila tendera ne dozvoljavaju prodaju nekretnina, ne bismo bili u mogućnosti da održimo stabilnost projekta - izjavio je predsjednik uprave i direktor kompanije Blackard Global, Jeffory D. Blackard.

- Takođe, opština nije mogla da omogući bilo kakve garancije za nas kao investitore. Iz mog iskustva, ovakve kapitalne investicije bilo gdje u svijetu moraju da budu atraktivne za investitore. Nažalost, ovdje to nije bio slučaj - dodao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.