Izvor: biznis.ba | Četvrtak, 12.12.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sindikat trgovine u RS traži zabranu rada nedjeljom

Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske traži da se zabrani rad nedjeljom, zbog loših uslova rada, malih plaća, te nemogućnosti da zaposleni u toj oblasti imaju "normalan" život u RS, iz koje sve više odlaze.

Predsjednik ovog sindikata Goran Savanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci saopćio rezultate ankete "Rad nedjeljom u trgovini", u kojoj se 94,31% ispitanih izjasnilo za potpunu zabranu rada, zadnjeg dana u sedmici.

Da rad treba ograničiti na prvu smjenu smatra 3,58% anketiranih, a 2,11% ispitanih je istaklo da treba dozvoliti rad bez ograničenja.

Upozorava i da je usvim oblastima povećana zarada, osim u trgovini, gdje je, kaže, prosječna plaća 711 KM, što je 37,5% cijene potrošačke korpe.

- Više od 60% zaposlenih prima tu zaradu, što je izuzetno malo - tvrdi on.

Inicijativu da se zabrani rad nedjeljom ili u prvu ruku ograniči uputili su Savezu općina i gradova.

I Đuro Amidžić, član Odbora Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, rekao je da zaposleni u trgovini rade u teškim uslovima, što je posebno slučaj kada su u pitanju žene.

Kaže da nema dovoljno kvalifikovane radne snage.

- Plaće su male, nije plaćen prekovremeni i noćni rad. Tamo gdje nema sindikata, radnici su izloženi pritiscima i torturi poslodavaca - tvrdi Amidžić.

Sindikalci tvrde da ne stoje argumenti trgovačkih centara da nedjeljom imaju najveći promet i da će obustavljanje rada uticati na njihov profit.

Traže da se ispoštuje (ne)rad u vrijeme praznika, jer nije adekvatno plaćen.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.