Izvor: Indikator | Četvrtak, 12.12.2019.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropa želi da bude prvi klimatski neutralni kontinent do 2050.

Evropska komisija predstavila je u srijedu, 11. decembra, dugoočekivani "Evropski zeleni dogovor", paket mjera za jačanje efikasne upotrebe resursa kako bi klimatske izazove pretvorila u mogućnosti na svim područjima politike.

- Evropski zeleni dogovor naša je nova strategija rasta - rekla je nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, "za rast koji daje više nego što je potrebno. Pokazuje kako transformirati naš način života i rada, proizvodnju i potrošnju kako bismo živjeli zdravije i svoje poslovanje učinili inovativnim".

Rekla je da bi Evropa mogla biti svjetski lider u klimi tako što će se "kretati prva i brzo se kretati".

- Odlučni smo u tome da uspijemo zbog ovog planeta i života na njemu - zbog evropske prirodne baštine, biološke raznolikosti, naših šuma i naših mora. Pokazujući ostatku svijeta kako da budu održivi i konkurentni, možemo uvjeriti ostale zemlje da nam se pridruže.

Evropska zelena ponuda pruža plan djelovanja za jačanje efkasne upotrebe resursa prelaskom na čistu kružnu ekonomiju i zaustavljanje klimatskih promjena, povrat gubitka biološke raznolikosti i smanjenja zagađenja. Navode se potrebna ulaganja i raspoloživi alati za finansiranje te objašnjava kako osigurati pravedan i sveobuhvatan prijelaz.

Zeleni ugovor pokriva sve sektore ekonomije, posebno transport, energetiku, poljoprivredu, zgrade i industrije poput čelika, cementa, ICT-a, tekstila i hemikalija.

Kako bi se u zakonodavstvo postavila politička ambicija da do 2050. bude prvi klimatski neutralni kontinent na svijetu, izvršna vlast EU kaže da će u roku od 100 dana predstaviti prvi "evropski zakon o klimi". Kako bi ostvarila svoje ciljeve u vezi s klimom i okolišem, Komisija također treba predstaviti Strategiju biološke raznolikosti za 2030, novu industrijsku strategiju i akcijski plan za kružnu ekonomiju, strategiju uzgoja farmi za održivu hranu i prijedloge Evrope bez zagađenja.

Odmah će započeti radovi na povećanju evropskih ciljeva emisije do 2030. godine, te postavljanju realnog puta ka cilju 2050.

Ispunjavanje ciljeva Evropskog zelenog ugovora zahtijevaće značajna ulaganja. Procjenjuje se da će za postizanje trenutnih klimatskih i energetskih ciljeva za 2030. godinu biti potrebno 260 mlrd EUR dodatnih ulaganja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.