Izvor: Tanjug | Četvrtak, 12.12.2019.| 07:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Više od trećine crnogorskog bogatstva u rukama stranaca

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Analiza neto međunarodne investicione pozicije pokazuje da je ukupno bogatstvo Crne Gore oko 20,8 mlrd EUR, od čega je u posjedu stranaca oko 38%, navodi se u crnogorskom Nacrtu programu ekonomskih reformi (PER) za period 2020. do 2022. godine.

Kako je objašnjeno u dokumentu, ova kalkulacija i analiza urađena je u Ministarstvu finansija, na osnovu istraživanja Credi Suisse AG i knjige francuskog ekonomiste Toma Piketija "Kapital u 21. vijeku".

Visok udio stranog vlasništva može da doprinese značajnom prenosu tehnologije i znanja, ali s druge strane može da bude izvor političke nestabilnosti, upozorava crnogorska vlada samu sebe u nacrtu PER-a, prenosi portal bankar.me.

Kako je objašnjeno, procijenjena vrijednosti bogatstva Crne Gore od 20,8 mlrd EUR, što čini 4,9% neto nacionalnog dohotka u 2018. godini, a u rukama stranaca nalazi skoro dva, odnosno 1,86% neto nacionalnog dohotka ostvarenog u jednoj godini.

Ovo je prvi put da se u javnosti pojavljuje podatak o vrijednosti bogatstva Crne Gore i procentu učešća stranaca u njemu.

Univerzitetski profesor i ekonomista Milenko Popović smatra da je riječ o važnom i hvale vrijednom nalazu koji može poslužiti za čitav niz novih uvida relevantnih za definisanje pozicije crnogorske ekonomije i za izbor adekvatne strategije budućeg razvoja.

- Procijenjena vrednost bogatstva od oko 20 milijardi evra prilično je visoka za zemlju poput Crne Gore. To se vidi iz činjenice da je kapitalni koeficijent, tj. odnos između procenjene vrijednosti nacionalnog bogatstva i vrijednosti BDP-a na nivou od skoro pet, tačnije oko 4,9 - kaže Popović.

Prvo zbog čega je ovo zanimljivo, dodaje, jeste činjenica da je "ovako utvrđena vrijednost kod nas dvostruko veća od one koju imamo u još uvijek najrazvijenijoj ekonomiji sveta, tj. u SAD, gde taj kojeficijent iznosi oko 2,5".

- Drugim riječima, da bi stvorili jedan evro mi moramo uvijek imati na raspolaganju kapital u vrednosti od pet evra dok je u SAD za tako nešto dovoljno imati samo 2,5 evra. Ovo je na prvi pogled u suprotnosti sa ekonomskom logikom. Logično bi, naime, bilo da zemlje sa više kapitala proizvode i više dohotka - naveo je Popović za Vijesti, prenosi portal bankar.me.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.