Izvor: RTS | Srijeda, 11.12.2019.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Beogradski Institut Torlak poslije 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa

(Foto: shutterstock.com )
Institut Torlak proizveo je vakcinu protiv sezonskog gripa "torvaks flu". Od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspjele da naprave tu vakcinu.

Vakcina iz Torlaka, koja je na provjeri u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa.

Kada stigne odobrenje Agencije, slijedi registracija, a sljedeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namijenjena populaciji od 18 do 65 godina.

V. d. direktora Torlaka dr Vera Stoiljković ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.

- Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO. Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se mijenjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO - navela je dr Stoiljković.

U specijalnoj laboratoriji u Torlaku u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.