NavMenu

Beogradski Institut Torlak poslije 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa

Izvor: RTS Srijeda, 11.12.2019. 13:44
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Institut Torlak proizveo je vakcinu protiv sezonskog gripa "torvaks flu". Od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspjele da naprave tu vakcinu.

Vakcina iz Torlaka, koja je na provjeri u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa.

Kada stigne odobrenje Agencije, slijedi registracija, a sljedeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namijenjena populaciji od 18 do 65 godina.

V. d. direktora Torlaka dr Vera Stoiljković ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.

- Svake godine će se proizvoditi trovalentna vakcina, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO. Jednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se mijenjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO - navela je dr Stoiljković.

U specijalnoj laboratoriji u Torlaku u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.