NavMenu

Udruženje Bit Alijansa obilježilo pet godina rada

Izvor: eKapija Srijeda, 11.12.2019. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: Midhat Poturović)
Udruženje Bit Alijansa u ponedjeljak, 9. decembra obilježilo je pet godina rada uz prisustvo predstavnika vodećih IT kompanija i partnera.

- Bit Alijansa je osnovana kao rezultat prepoznavanja zajedničkih ciljeva i izazova sa kojima se IT kompanije u BiH susreću. Drago mi je da danas svjedočimo da Bit Alijansa okuplja značajan broj uspješnih IT kompanija te samim tim predstavlja važnog učesnika u rješavanju različitih problema sa kojima se IT sektor BiH susreće - istaknuo je Muamer Bezdrob, jedan od osnivača Bit Alijanse i direktor kompanije Ping iz Sarajeva.

Udruženje Bit Alijansa osnovano je 2014. godine kao platforma preko koje će, kroz udružene napore, IT kompanije na bazi vlastitog iskustva raditi kreiranju okruženja u kojem potencijal IT industrije mora biti prepoznat. Udruženje koje je počelo sa 6 danas okuplja 55 kompanija iz BiH koje zapošljavaju oko 3.000 zaposlenika.

- Proteklih pet godina je bilo u znaku našeg slogana "United to Develop More" što najbolje opisuje sve što Bit Alijansa radi, ujedinjeni smo da kreiramo uslove koji će imati za rezultat ne samo zapošljavanja što većeg broja IT stručnjaka, zaustavljanje odliva mladih talenata, unapređenje obrazovnog, zakonodavnog i poslovnog ambijenta Bosne i Hercegovine već i sveukupnog ekonomskog stanja, načina razmišljanja našeg društva i spremnosti da hrabro zakoračimo u budućnost koju zemlje u okruženju već žive – zaključila je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.

IT kompanije koje Bit Alijansa okuplja rade na nekim od najizazovnijih tehnoloških oblasti, te u isto vrijeme kontinuirano primjenjuju nove standarde i prakse u oblasti privlačenja, razvoja i zadržavanja ljudskih resursa što IT čini jednom od najatraktivnijih industrija u BiH.

- Bit Alijansa sarađuje sa preko 80 partnera koji su prepoznali da se samo udruženim snagama mogu ostvariti značajni rezultati te se među našim partnerima nalaze univerziteti, fakulteti, organi vlasti, ministarstva, nevladine i međunarodne organizacije - naveo je Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse i direktor kompanije Klika.

U proteklih pet godina Bit Alijansa je zajedno sa partnerskim organizacijama ostvarila značajne rezultate, posebno u sferi IT obrazovanja od kojih se mogu posebno izdvojiti projekti kao što je Bit Camp – intenzivni edukacijski program iz oblasti razvoja softvera, CoderDojo škole programiranja koju je pohađalo preko 1.000 polaznika širom BiH te pokretanje stručnih studijski programa na Univerzitetu u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.