NavMenu

Visoki sudski i tužilački savjet BiH se cijepa na dva dijela?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 11.12.2019. 11:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)Ilustracija
Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH će se razdvojiti na dva dijela - onaj koji bira tužioce i drugi koji bira sudije, a ideju da se ova pravosudna institcija podijeli na dva podtijela podržavaju i sam VSTS, ali i međunarodna zajednica, saznaju Nezavisne.

Rajnhard Pribe, nezavisni viši ekspert Evropske komisije, u svom nedavnom izvještaju o stanju u pravosuđa u BiH navodi da bi to trebalo da bude jedna od prvih aktivnosti, te da se ta dva zasebna podtijela bave pitanjima svako iz svoje oblasti.

U svom izvještaju Pribe je ovu preporuku iznio prilično eksplicitno, navodeći da je iznesena zapažanja o radu te institucije moguće ispraviti upravo na ovaj način.

- Kako bi se nedostaci ispravili, potrebno je usvojiti novi zakon o VSTS-u, u kojem bi se o poslovima koji se tiču sudija i tužilaca u njihovim odvojenim funkcijama odlučivalo u odvojenim podsavjetima, što u načelu i slijedi preporuke koje su već iznesene od strane Venecijanske komisije - naveo je Pribe.

Nezvanično, iz VSTS-a je rečeno za Nezavisne da ta institucija podržava podjelu ove pravosudne institucije na dva pododbora te čak tvrde da je to nešto o čemu su oni i razgovarali i mjere koje su sami predlagali.

Pribe, pak, u svom izvještaju ide i dalje te traži da odluke VSTS-a mogu da budu podložne revizijama, kao i da se u disciplinarnim postupcima protiv članova VSTS-a obezbijedi nezavisnost, a da disciplinarnom nadzoru u punoj mjeri bude podložan i predsjednik VSTS-a i njegovi članovi.


Što se tiče selekcije članova, Pribe traži da se prošire kriterijumi kako bi se omogućilo da stručnost i kvalifikacije igraju veću ulogu od odabiru od nečije etničke pripadnosti.

- Izbor članova VSTS-a bi trebalo da bude sproveden prema sistemu proporcionalne zastupljenosti, čime bi vještačka uspostava kvota postala nepotrebna. Preporuka je da konačni nacrt zakona bude podvrgnut mišljenju Venecijanske komisije prije usvajanja - naglasio je Pribe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.