Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 11.12.2019.| 09:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Predstavljeni novi korisnici grant programa Farma II - Projekat podržava poljoprivrednike koji ne mogu dobiti redovne podsticaje

(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)
Kroz Projekat razvoja tržišne poljoprivrede dva (Farma II), koji finansiraju Vlada Švedske i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u utorak, 10. decembra, je predstavljeno 12 novih korisnika grant programa, a oni su saglasni da se kroz ovaj projekat ne obezbjeđuje samo tehnologija neophodna za poljoprivredni razvoj, već i prijeko potrebna edukacija poljoprivrednika.

Njegomir Klječanin, predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Poljotes iz Teslića, kazao je da je ovo udruženje nosilac projekta identifikacije i primjene jedinstvene tehnologije proizvodnje blatničkog sira, a putem Farme II dobili su grant od oko 20.000 KM.

Istakao je da se na obroncima Vučje planine i planine Bojovo u gornjem slivu rijeke Usore vijekovima, po jedinstvenoj tehnologiji, proizvodi ova vrsta sira.

- Pomoću ovog projekta stvaraju se preduslovi da taj sir može izaći na tržište - rekao je Klječanin.

Do sada su blatnički sir prodavali samo na lokalnom tržištu, a sa ovim projektom dobili su mogućnost da intenzivnijim pristupom i primjenom savremenih standarda ostvare veću proizvodnju.

- Stvorićemo veću proizvodnju i akumulaciju kapitala, kao i dobit na vlastitim imanjima kod sitnih proizvođača gdje proizvodnja mlijeka nije konkurentna na tržištu - rekao je Klječanin.

Dodao je da će kroz projekat edukacije, koja sadrži teorijski i praktični dio, proći 20 korisnika.

- Krajnji cilj je primjena tehnologije i proizvodnja sira sa geografskim porijeklom koji će biti prepoznatljiv na tržištu i istovremeno postati dio turističke ponude - zaključio je Klječanin.

Zoran Bojić, predsjednik Udruženja pčelara Pčela Laktaši, kaže da je ovo udruženje pokrenulo projekat podrške ruralnom razvoja opštine Laktaši kroz povećanje proizvodnje i prodaje meda.

- Projekat je namijenjen isključivo pčelarima početnicima koji do sada nisu imali iskustva u pčelarskoj proizvodnji. Izabrali smo 10 mladih pčelara koji će dobiti sva teoretska i praktična znanja o pčelarstvu, takođe dobiće svu pčelarsku opremu i košnice - rekao je Bojić.

Dodao je da će oni time poboljšati budžet u svojim domaćinstvima, a Udruženje Pčela biće bogatije za 10 novih mladih pčelara.

- U okviru projekta smo dobili 25.000 KM, pola putem projekta Farma II, a drugu polovinu od Skupštine opštine Laktaši - naveo je Bojić.

Gordana Rokvić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekla je da se kroz ove projekte ukazuje na potrebe poljoprivrednika i subjekata koje nisu u mogućnosti podržati kroz redovne podsticaje.

- Velika prednost Farme II u odnosu na druge međunarodne projekte jeste što su ovo projekti za korisnike i usmjereni prema njihovim potrebama - objasnila je Rokvić.

Kent Klarkson, direktor Programske kancelarije i vršilac dužnosti šefa Misije USAID BiH, rekao je da USAID i Vlada Švedske putem projekta Farma II podržavaju sektor mljekarstva, proizvodnju voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, pčelarstvo i peradarstvo.

- Od više stotina prijavljenih, njih 12 je izabrano i dobili su podršku od skoro 370.000 KM radi povećanja konkurentnosti u sektoru poljoprivrede, za sprovođenje obuka za poljoprivredne proizvođače, organizaciju studijskih putovanja i promotivnih aktivnosti, te uvođenje standarda kvaliteta - rekao je Klarkson.

Dodao je da USAID i Švedska putem projekta Farma II od 2016. podržavaju privatni i javni sektor s fokusom na izazove u sektoru poljoprivrede, a osim pružanja tehničke pomoći, do sada je na terenu implementirano više od 100 grantova u vrijednosti većoj od 5 mil KM.

- Ranija podrška Farma II projekta rezultirala je usvajanjem Strateškog plana ruralnog razvoja 2018-2021. godine, što je dovelo do nove podrške Evropske unije od 30 mil EUR za sektor poljoprivrede u BiH - kazao je Klarkson.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.