NavMenu

Centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata zbog rasta cijena

Izvor: Klix Srijeda, 11.12.2019. 08:00
Komentari
Podeli
(Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Centralne banke širom svijeta kupuju ogromne količine zlata s obzirom na to da će se cijena zlata popeti na 1.600 USD po uncu (otprilike 30 grama) u toku naredne godine, kažu iz Wall Street bankarske grupacije Goldman Sachs.

Dugo su se cijene zlata kretale između 1.200 do 1.330 USD, ali sada se ova situacija mijenja zbog manje agresivne politike američkih federalnih rezervi u odnosu na kamatne stope.

- Dedolarizacija u centralnim bankama, odnosno potražnja centralnih banaka za zlatom sada je najveća još od Nixonove ere i iznosi 20% globalne ponude - izjavio je za Bloomberg šef globalnog istraživanja roba u Goldmanu, Jeff Currie.

On ističe da je zlato jedno od najsigurnijih ulaganja jer vrijednost američkog dolara i obveznica ne može dugoročno rasti. Govoreći o velikoj potražnji za zlatom, Currie dodaje da bi ulagači trebali diverzifikovati svoje dugoročne udjele u zlatu.


- Dugoročna prognoza zavisi od globalnog rasta. Što više čekamo, veća je vjerovatnoća da će SAD pogoditi recesija - rekao je za Kitco News Mikhail Sprogis, analitičar Goldman Sachsa.

Zlato se trenutno prodaje za 1.463,30 USD po uncu, dok u kupovini plemenitog metala prednjače centralne banke Rusije, Turske, Kine i Poljske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.