Izvor: RTRS | Srijeda, 11.12.2019.| 07:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Posljednja runda prebijanja dugova od 16. do 20. decembra na Banjalučkoj berzi

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Šesta, ujedno i posljednja, multilateralna kompenzacija u ovoj godini biće održana od 16. do 20. decembra, potvrdili su iz Banjalučke berze.

Kako su naveli iz Banjalučke berze, registracija učesnika koji se nisu registrovali u dosadašnjim obaveznim multilateralnim kompenzacijama počinje sedam dana prije početka unosa obaveza, a učesnici koji su se registrovali ne registruju se ponovo, izuzev ako mijenjaju podatke iz prethodnog MLK1 obrasca.

- Unos obaveza za šestu multilateralnu kompenzaciju u 2019. počinje 16. decembra i traje do 17. decembra do 15 časova. Prijavljuju se obaveze dospjele do 1. decembra 2019. Prijava obaveza vrši se preko MLK2 obrasca koji možete preuzeti na internet stranici mlk.blberza.com u dijelu Obrasci - poručili su iz Banjalučke berze.

Prema njihovim riječima, kompenzacija će biti sprovedena 17. decembra u 15 časova.

Nakon toga, ispravka unosa obaveza se može vršiti od 18. do 20. decembra do 15 časova.

- Učesnici kojima su preostala nekompenzovana potraživanja nakon sprovođenja multilateralne kompenzacije mogu 17. decembra 2019. godine (do 24 časa) zaključivati multilateralne cesije i ciljane dodatne kompenzacije, a u periodu od 18. do 19. decembra 2019. zaključivati javne prodaje potraživanja - rekli su iz Berze.

Kroz 16 multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je više od 680 mil KM. Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, to jest prebijanja obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem Republike Srpske, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

Inače, Vlada Srpske je u decembru 2018. donijela odluku o sprovođenju šest kompenzacija u ovoj godini i ovo je posljednja, šesta multilateralna kompenzacija za ovu godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.