Izvor: eKapija | Utorak, 10.11.2009.| 17:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajevo: Otvorenje 4. Filmskog festivala "PRAVO LJUDSKI" - 12. novembra 2009. godine

(Foto: b)

Ostalo je dva dana do početka 4. Filmskog festivala "PRAVO LJUDSKI". Festival će otvoriti višestruko nagrađivano dokumentarno ostvarenje "Dijete rata", producenta i reditelja Karima Chroboga. Autor filma će također biti prisutan na projekciji nakon koje će biti upriličen i neformalni razgovor. Iste večeri će biti prikazan i film "BURMA VJ: Izvještavanje iz zatvorene zemlje", danskog reditelja Andersa Ostergaarda. Ovo izvanredno filmsko djelo je prošle godine na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, osvojilo glavnu nagradu Joris Ivens, kao i nagradu za mir na ovogodišnjem Berlinaleu. Otvorenje festivala je zakazano za četvrtak, 12. novembra 2009. godine, u 18 sati.

Tokom pet festivalskih dana bit će prikazana 32 dokumentarna filma, iz 24 zemlje svijeta, a publika će imati priliku da prisustvuje na tri premijere – u pitanju su bosanskohercegovački film "ČOVJEK XX VIJEKA" (svjetska premijera), "TRAGOVI" u ko-produkciji Španije i BiH (svjetska predpremijera), te američki film "KRENI I TRČI" (međunarodna premijera).

Ove će godine prisustvovati 20 gostiju, redatelja i filmskih autora, protagonista filmova i predstavnika drugih filmskih festivala, te nekoliko udruženja. Uz filmske projekcije, biće organizirani i razgovori sa gostima, panel diskusije, akademska predavanja.

(Foto: b)

Među filmovima koji će biti prikazani u okviru programa "Pravo ljudski" ističe se nekoliko višestruko nagrađivanih naslova na renomiranim filmskim festivalima širom svijeta:

- BURMA VJ – IZVJEŠTAVANJE IZ ZATVORENE ZEMLJE (BURMA VJ - REPORTING FROM A CLOSED COUNTRY), Anders Østergaard / Norveška, Švedska, Danska, Velika Britanija,

- UVALA (THE COVE), Louie Psihoyos / SAD,

- DOBA GLUPIH (THE AGE OF STUPID), Franny Armstrong / Velika Britanija,

(Bećo Filipović, `Čovjek XX vijeka`)

- PIZZA U AUSCHWITZU (PIZZA IN AUSCHWITZ), Moshe Zimmerman / Izrael,

- RIPUJ!: MANIFEST REMIKSOVANJA (RIP!: A REMIX MANIFESTO), Brett Gaylor / Kanada,

- SLIJEDEĆI SPRAT (NEXT FLOOR), Dennis Villeneuve / Kanada,

- HAJDEMO ZARADITI (LET’S MAKE MONEY), Erwin Wagenhofer / Austrija.

Drugi put za srednjoškolce će biti predstavljen projekat "Zumiraj prava", koji traje od 13. do 15. novembra, i uz poseban filmski program nudi radionice otvorene za javnost, kao i izložbu fotografija pristiglih putem foto natječaja.

Program "Pravo ljudski" (glavni program) održava se u Kinu "Meeting point", a "Zumiraj prava" namijenjen mladima u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Festival "PRAVO LJUDSKI" je po prvi put održan 2006. godine kao projekat Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu. Sada djeluje u sklopu Udruženja "PRAVO LJUDSKI".

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Program prikazivanja pogledajte u pdf dokumentu


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.