Izvor: eKapija | Utorak, 10.12.2019.| 14:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Karte za čuveni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije će se izvlačiti na lutriji

Ilustracija (Foto: WienTourismus / Lois Lammerhuber)
Svake godine u Zlatnoj dvorani bečkog Muzikvereina Bečka filharmonija priređuje čuveni Novogodišnji koncert. Najpoznatiji koncert na svijetu prenosiće se putem malih ekrana u više od 90 zemalja svijeta. Da bi se uživo prisustvovalo koncertu potrebno je i malo sreće, jer se karte zbog velikog interesovanja izvlače putem lutrije.

Na programu Novogodišnjeg koncerta su kompozicije dinastije Štraus i njihovih savremenika, vrhunske interpretacije valcera, polki i marševa, navodi Predstavništvo Grada Beča u Beogradu.

Svake godine Bečkim filharmoničarima diriguje drugi šef orkestra. Neki od njih su: Maris Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Rikardo Muti (2018), Kristijan Tilman (2019), Andris Nelsons (2020).

Novogodišnji koncert se održava u udruženju Muzikverein, u centru klasične muzike u Beču. Čuvena Zlatna dvorana nije samo jedna od najljepših, već je i akustički jedna od najboljih dvorana na svijetu. Izgrađena po uzoru na antičke dvorane, svečana sala se za Novogodišnji koncert ukrašava raznobojnim cvijetnim aranžmanima. Stubovi, karijatide i timpanon asociraju na to da je ovde sagrađen pravi muzički hram.

Osim mogućnosti da se učestvuje u lutrijskom izvlačenju karata, svi zainteresovani mogu pratiti Novogodišnji koncert uživo i besplatno u Beču i to na otvorenom, na trgu ispred gradske većnice i ispred zgrade Državne opere.

Početak koncerta je svake godine 1. januara u 11:15.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.