Izvor: Agroklub | Utorak, 10.12.2019.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU razmatra upotrebu pročišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje u poljoprivredi

Ilustracija (Foto: GOLFX/shutterstock.com )
Nova pravila, koja je Evropska komisija predložila u maju 2018. godine, postaviće usklađene minimalne zahtjeve kvaliteta vode za sigurnu ponovnu upotrebu pročišćenih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje u poljoprivredi.

- Ovim privremenim sporazumom opremamo EU snažnim alatom za rješavanje nekih izazova koje postavljaju klimatske promjene. Zajedno sa mjerama za uštedu vode i djelotvornošću, upotreba reciklirane vode u poljoprivrednom sektoru može igrati važnu ulogu u rješavanju vodnog stresa i suše, istovremeno u potpunosti garantujući sigurnost naših građana - rekao je Virginijus Sinkevičius, komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.

Trenutno je praksa ponovne upotrebe vode uspostavljena u samo nekoliko država članica i deluje znatno ispod svog potencijala. Novodogovorena pravila olakšaće i podstaći primjenu ove korisne prakse koja poljoprivrednicima u EU može da osigura predvidljivije snabdijevanje čistom vodom i pomoći im da se prilagode klimatskim promjenama i ublaži njen uticaj.

Postavljanjem minimalnih zahtjeva, nova pravila osiguraće pouzdanost prakse i povećati povjerenje građana u poljoprivredne proizvode na unutrašnjem tržištu EU. Ovaj usklađeni pristup takođe će olakšati nesmetano funkcionisanje unutrašnjeg tržišta poljoprivrednih proizvoda i stvoriti nove poslovne mogućnosti za operatere.

Prema novom zakonodavstvu, obrađene gradske otpadne vode, koje su već podvrgnute određenim postupcima prema pravilima Direktive o obradi komunalne otpadne vode, podvrgnuće se daljem pročišćavanju kako bi se udovoljilo novim minimalnim parametrima kvaliteta i tako postale pogodne za upotrebu u poljoprivredi.

Privremeni sporazum sada moraju službeno da odobre Evropski parlament i Veće EU. Nakon odobrenja, Uredba će biti objavljena u Službenom listu Evropske unije i stupila bi na snagu 20 dana kasnije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.