Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 10.12.2019.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Digitalne platforme život čine ugodnijim - Startap Dwelt počeo implementaciju ideja u Gradišci

Stefan Krneta
Koncepti pametnih gradova imaju za cilj da transformišu urbane sredine u atraktivnije, održivije, kao i sredine sa puno više mogućnosti za same građane.

U zemljama Evropske unije već se udomaćila praksa da se na ovakvim projektima sarađuje sa startapovima, prevashodno zbog inovativnih rješenja i ideja koje brzo postaju respektabilnim proizvodom.

Ovakav trend nastavlja se i u BiH i Republici Srpskoj. Prvu fazu implementacije projekat je prošao u Gradišci. Tamo se, u okviru Smart City Platforme koja je integralni dio Platforme X osmišljene od strane startapa Dwelt, trenutno radi na postavljanju kontrolnih brojila za potrošnju električne energije na nekoliko javnih objekata. Idućeg mjeseca biće postavljeni prvi senzori koji mjere zagađenost vazduha i buku u zoni graničnog prelaza.

Gradiška je dobar primjer sređenog malog grada koji smart city koncept pravi po svojoj mjeri, ističe Stefan Krneta, osnivač i CEO startapa Dwelt.

- Sada kada se naša smart city platforma koristi i nakon što smo u Parizu na Utility Week vidjeli najbolja evropska rješenja, za kojima sa ponosom ističem ne zaostajemo, imamo nove ideje u kojem smjeru ćemo razvijati taj proizvod - navodi Krneta.

Stručnjaci se slažu da ne postoje isti pametni gradovi, jer se svaki grad razvija na različit način tako Parizu treba više informacija o tome kako da poveća bezbjednost, smanji zagađenje vazduha, Stokholmu treba informacija gdje da postavi nove punjače za električne automobile.

I na samom tržištu BiH ima više vizija softverskih riješenja za pametne gradove.

Startap Dwelt uspješno je implementirao svoju viziju pametnih gradova, objedinjujući sve komunalne i administrativne usluge na nivou jednog grada u postojeću platformu X, pametno softversko rješenje za energetski sektor.

Ova platforma se razlikuje od onoga što se trenutno nudi na tržištu, jer u prvi plan stavlja korisnike i prirodni razvoj grada te, na osnovu podataka prikupljenih od lokalnih pružaoca komunalnih usluga, predviđa i ukazuje na potrebe za infrastrukturnim ulaganjima u dijelovima grada. U Dweltu smatraju da je to zdrav temelj svakog pametnog grada, jer na osnovu tih podataka predlažu i mjerenje buke, zagađenost vazduha, električne punjače za vozila ali i razvoj naselja, puteva i vodovodnih mreža.

On dodaje da u njihovoj viziji, za razliku od drugih, u fokusu je čovek, jer njegovo ponašanje daje najbolje inpute.

- Na osnovu tih podataka kreiraju se tehnološka rješenja koja su na usluzi građanima i ljudima koji upravljaju gradom. Drugim rječima, građanima nudimo rješenja, a vlastima/menadžerima uštede.

Sve ovo je jedino moguće uz pomoć čistih podataka, njihovoj obradi i analizi, koja je u Dwelt-u bazirana na najnovijim naučnim istraživanjima vezanim za data science. U ovom segmentu, tvrde u ovom startapu, već su prepoznati kao eksperti.

Za sada su ti podaci dostupni samo pružaocima usluga, ali kako ističe Krneta, želja im je da ti podaci budu dostupni i građanima i to tako što će platforma omogućiti portal gdje će moći da vide analizu i predviđanje svoje potrošnje i sami utiču na svoju energetsku efikasnost i troškove.

Bitna stavka za implementaciju platforme jeste telekomunikaciona usluga. Početni skepticizam koje su imali u Dwelt-u raspršili su telekom operateri koji su, u platfromi i njenim rješenjima vidjeli atraktivan proizvod, te su stoga i ponudili na testiranje svoju infrastrukuru.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.