Izvor: biznisinfo.ba | Utorak, 10.12.2019.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

TAP će u oktobru 2020. početi isporuku gasa iz Azerbejdžana

(Foto: Sergey_R/shutterstock.com)
Trans-jadranski gasovod (TAP) biće spreman za isporuku prvog komercijalnog gasa iz polja Shah Deniz 2 u Azerbejdžanu u oktobru 2020. godine, rekao je u nedavnom intervjuu TAP-ov šef za vanjske poslove za Anadolu Agency (AA).

TAP je evropska dionica Južnog gasnog koridora, vrijednog 40 mlrd USD, koji uključuje plinsko polje Shah Deniz 2, Južnokavkaski gasovod i Trans-anadolijski gasovod (TANAP).

Azerbejdžan, Gruzija, Turska, Bugarska, Grčka, Albanija i Italija su zemlje koje su uključene u projekat gasnog koridora dugog 3.500 kilometara.

Trans-anadolijski gasovod isporučuje azerbejdžanski plin u Tursku, odakle dalje ide do TAP-a na granici između Turske i Grčke. TAP se stoga smatra vrlo značajnim projektom za diverzifikaciju evropskih izvora gasa.

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, TANAP, najduži dio Južnog plinskog koridora, 30. novembra je zvanično povezan s Evropom, čime je zvanično počela isporuka plina iz Azerbejdžana prema Europi.

Dioničari unutar TAP-a su BP, SOCAR i Snam, svaki sa po 20% udjela, dok Fluxys ima 19% udjela, Enagas 16%, a Axpo 5 posto.

TANAP, kapaciteta 16 milijardi kubnih metara, isporučivaće šest milijardi kubnih metara u Tursku, dok će preostalih 10 milijardi biti isporučeno u Evropu preko TAP-a.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je na ceremoniji u Ipsali izjavio da će kapacitet projekta TANAP kasnije biti povećan na 24 milijarde kubnih metara, a zatim i na 31 milijardu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.