NavMenu

EU odobrila 3,2 mlrd EUR za razvoj industrije električnih baterija

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 10.12.2019. 08:03
Komentari
Podeli
(Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Evropska unija odobrila je plan sedam zemalja članica da subvencionišu razvoj industrije električnih baterija sa 3,2 mlrd EUR u nastojanju da ograniče dominaciju Kine u toj sferi.

Zvanični Brisel je saopštio da će plan o subvencijama koji će finansirati Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Švedska podržati istraživanje i inovacije u ovom ključnom sektoru u kojem Evropa zaostaje za azijskim konkurentima i gdje se u velikoj mjeri oslanja na uvoz, izvještava agencija AP.

Prema EU, ovo finansiranje zemalja članica trebalo bi da podstakne mobilisanje dodatnih 5 mlrd EUR privatnih investicija.

- Proizvodnja baterija u Evropi je od strateškog interesa za našu ekonomiju i društvo zbog svog potencijala u smislu čiste mobilnosti i energije, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti - izjavila je Margret Vestager, evropska komesarka za politiku konkurencije.

- Odobrena pomoć će osigurati da ovaj važan projekat može da krene bez neopravdanog narušavanja konkurencije - dodala je ona.

Evropska komisija je saopštila da će državni novac biti usmjeren ka 17 različitih kompanija koje pokrivaju cijeli proizvodni lanac, od vađenja minerala do proizvodnje i reciklaže baterija.

Nova predsjednica EK Ursula Fon der Lejen je borbu protiv klimatskih promjena postavila kao jedan od svojih prioriteta, a razvoj baterija za električna vozila uklapa se u njen plan za smanjenje emisije ugljenika u EU za najmanje 50% do 2030. u odnosu na nivoe iz 1990-ih.


- Razvoj evropske industrije baterija doprinijeće ostvarenju cilja Evropske unije da do 2050. godine postane prvi ugljenično neutralan kontinent - navodi se u saopštenju francuskog ministarstva ekonomije.

Francuska je najavila da će u partnerstvu sa Njemačkom finansirati rad na istraživanju i razvoju litijum-jonskih baterija automobilske grupe Peugeot-Citroen i kompanije Saft koja proizvodi baterije, pri čemu biti izgrađene dvije fabrike u obje zemlje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.