NavMenu

Obim robne razmjene RS i EU veći od 2 mlrd EUR

Izvor: Capital Utorak, 10.12.2019. 07:42
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Republika Srpska je za deset mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU ostvarila izvoz od 1,136 mlrd EUR, ili za 3,2% manje nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog uvoza bila je približno 1,164 mlrd EUR ili za 3,7 odsto%.

Najznačajniji partneri bile su Italija sa kojom je RS ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 548,7 mil EUR, te Njemačka sa 332,62 mil EUR.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je Srni da je EU, a unutar nje Njemačka i Italija, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpskoj, istakavši da se sve što se dešava na tamošnjim tržištima - recesija u Italiji i smanjena stopa privrednog rasta u Njemačkoj, direktno odražava na privredna društva u Srpskoj.

- Veliki broj naših preduzeća različitih sektora direktno zavise od tamošnjih kompanija i možemo očekivati da će prema svojim kooperantima u Srpskoj ići sa nižim cijenama kojima će platiti obavljanje poslova - rekao je Blagojević.


On je naveo da će se domaći privredni subjekti s tim teško izboriti, naročito uz najavljeno poskupljenje električne energije, naglasivši da ukoliko ne dođe do značajnijih rasterećenja privrede, odnosno smanjenja obeveza privrednim društvima, oni će teško moći da zadrže postojeće ugovore sa stranim partnerima jer im neće biti isplativo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.