NavMenu

Cazin bilježi rekordnu proizvodnju mlijeka

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 09.12.2019. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Na području grada Cazina u ovoj godini, prema trenutnim procjenama, biće proizvedeno oko 15 miliona litara mlijeka, čime će biti srušeni dosadašnji rekordi i pored niza ekonomskih poteškoća u agrarnom sektoru.

Po proizvodnji sirovog mlijeka, Cazin je već godinama vodeća lokalna zajednica i to ne samo na području Unsko-sanskog kantona, već u cijeloj Federaciji BiH.

Prema riječima Zuhada Porčića, predstavnika Općinske službe za poljoprivredu, aktuelni procesi migracija nisu zaobišli ni ovu poljoprivrednu granu, te se u posljednjih nekoliko godina bilježi smanjenje broja gazdinstava i neposrednih proizvođača mlijeka.

- Nažalost, bilježimo smanjenje broja farmera, ali to se kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje - kazao je Porčić.

Prema njegovim riječima, jedan broj poljoprivrednika ugasio je proizvodnju i mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo.

- Većinom su to farmeri koji su imali manja gazdinstva sa po nekoliko muznih grla, a zbog promjene politike poticaja i rasta troškova, veliki broj njih je odustao od proizvodnje mlijeka, jer im se to nije isplatilo. Politika poticaja sada preferira veće proizvođače - kazao je Porčić.

Prema njegovim riječima, zadržavanju pozitivnog trenda, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela je i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta.

- Ove godine imali smo situaciju da je lokalna vlast iz gradskog budžeta uložila 400.000 KM u poljoprivrednu proizvodnju. Od toga je 170.000 KMbilo namijenjeno proizvođačima mlijeka i sva ta sredstva su isplaćena uredno i na vrijeme - istakao je Porčić.

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi više od 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara Meggle iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.