NavMenu

Srbija će imati manji porez na plate, penzije po švajcarskoj formuli

Izvor: eKapija/Politika Ponedjeljak, 09.12.2019. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 6. decembra 2019, između ostalog, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana.

Kako piše Politika, poslodavac će ubuduće PIO fondu na ime doprinosa plaćati 11,5% umjesto 12%, a povećan je i neoporezivi dio zarade sa 15.300 na 16.300 dinara.

Prema usvojenim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, firme koje povećaju broj zaposlenih i budu zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom ove godine biće oslobođen plaćanja 70% poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za ta lica tokom 2020. godine 65% tokom 2021. i 60% tokom 2022. godine.

Penzije će se od 1. januara usklađivati po švajcarskoj formuli, odnosno u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta promjene potrošačkih cijena i polovine procenta promjene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

Novina je i da će, ako se utvrdi da je korisniku isplaćen veći akontativni iznos penzije od konačnog iznosa, PIO fond obustavljati trećinu mjesečnog iznosa penzije sve dok se taj iznos razlike ne izmiri, osim ako se fond i korisnik drugačije ne dogovore.

Uvodi se i obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano predstavništvo u našoj zemlji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.