Izvor: 24sata.info | Ponedjeljak, 09.12.2019.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neophodno regionalno umrežavanje i promocija inovacija u sektoru drvoprerade

(Foto: Tom Tom/shutterstock.com)
Potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić na konferenciji Adriatic Wood Days koja je prošle sedmice završena u Dubrovniku, istakao je potrebu daljnjeg regionalnog povezivanja svih aktera u području drveta, šuma i biomase, te ukazao na značaj inovacija u ovom sektoru.

- Krajnji ciljevi inovacija jesu poboljšanje poslovanja, povećanje prihoda, bolja konkurentnost i održivosti te smanjenje troškova, a inovacijske aktivnosti su ključni pokretači cjelokupnoga gospodarskog razvoja. Inovativnost u drvnom sektoru, te inovacija kao njezin rezultat vezani su za mnogobrojne čimbenike. Ulaganja u novu opremu i tehnologije sama po sebi nisu dostatna ukoliko izostane inoviranje postojeće i stvaranje nove proizvodnje koja će nastojati dosegnuti izvrsnost i tako postati globalno konkurentna – kazao je Šantić.

Privredna komora FBiH bila je partner ove konferencije posvećene aktuelnim temama iz oblasti šumarstva i prerade drveta, a osim predstavnika komore, učestovali su i predstavnici Drvnog klastera Namještaj i drvo. Osim učesnika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i regije, na konferenciji su učestvovali predstavnici evropske asocijacije za bioenergiju Bioenergy Europe i EPC-a (European Pellet Council), te evropske Rosewood mreže i drugi.

Šantić je dodao da je Adriatic Wood Days idealna prilika i zemljama kao što je Bosna i Hercegovina, da sazna novosti iz ove branše, za kvalitetno umrežavanje, te poboljša povlačenje raspoloživih sredstava pretpristupnih fondova prekogranične saradnje u kvantitativnom i kvalitativnom smislu.

Učesnici su raspravili brojne aktuelne sektorske teme kao što su: bioenergija i budućnost, drvo kao materijal "zelene" budućnosti, mediteranske šume i izazovi te klasteri i regionalni razvoj.

U sklopu radne grupe Klasteri i regionalni razvoj (Strategija za dunavsku regiju) pokrenuta je inicijativa za izradu strategije za jačanje uloge klastera u dunavskoj regiji.

- Bez obzira na dosadašnje rezultate, akteri regionalnog razvoja još uvijek nisu iskoristili puni potencijal klastera u svrhu reindustrijalizacije regija. Strategijom bi se trebalo dati odgovore na izazove koji su zajednički klasterima u ovoj regiji u kojoj je aktivni član i partner Drvni klaster Namještaj i drvo - Sarajevo, a tiču se pitanja finansiranja te uključivanja klastera u strateška planiranja regionalnog razvoja – kazao je Feni predsjednik Drvnog klastera Namještaj i drvo Dinko Mujkić.

Objava strategije je planirana za oktobar 2020. na godišnjem forumu Strategije za dunavsku regiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.