Izvor: Energetski portal | Ponedjeljak, 09.12.2019.| 08:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kopenhagen uvodi sadnju voća na javim površinama - Besplatni plodovi za stanovnike i turiste

Коpenhagen
Građani i posjetioci Kopenhagena uskoro će biti u mogućnosti da ubiru voće direktno sa stabala u gradskim baštama. Drveće i grmlje će biti posađeno u parkovima, na igralištima i u dvorištima crkava i sportskih objekata.

Kako piše Jelena Kozbašić za Energetski portal, silj sadnje je da stanovnicima i turistima zdravlje bude na dohvat ruke, a podvig je integralni dio nove gradske inicijative. Prije nego što ozelenjavanje počne, očekuje se ozvaničenje odluke Savjeta Kopenhagena.

S obzirom na to da većina Danaca u glavnom gradu ne raspolaže sopstvenom baštom, odrasli, a posebno djeca, do sada nisu imali priliku da posmatraju proces rasta voća, osim u rezervatima prirode poput Amagera.

Osim pozitivnog učinka koji će dostupnost besplatnih plodova voćki imati na zdravlje pojedinaca, stanje okruženja i cjelokupni izgled urbane sredine, vlasti teže i transformaciji Kopenhagena u prostor koji ljudi žele da istražuju, a ne kroz koji žele isključivo da se voze automobilom i da se "zarobe" među četiri zida svog doma.

Svake godine 15 miliona jabuka, krušaka i banana pronađu put do stomaka danskih mališana u sklopu programa uvođenja zdrave užine u menije škola. Opštinama u ovoj skandinavskoj zemlji je izuzetno važno da se mladi pravilno hrane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.