NavMenu

Federer najplaćeniji, Nadal najbolji u 2019.

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.12.2019. 07:56
Komentari
Podeli
Novak Đoković (Foto: Neale Cousland/shutterstock.com)Novak Đoković
Završni turnir 2018/2019. teniske sezone, na kojem su nastupila osmorica najboljih igrača u 2019. godini, završen je u londonskoj O2 Areni pobjedom grčkog tenisera Stefanosa Tsitsipasa nad Austrijancem Dominicom Thiemom sa 6-7, 6-2, 7-6 u finalnom meču.

Dvadesetjednogodišnji teniser došao je do najvećeg naslova u karijeri u svom prvom nastupu na ATP finalima, a za pobjedu je nagrađen sa 2,656 miliona dolara i 1.300 ATP bodova, a Thiem je prošao sa zarađenih 1,3 miliona dolara i 800 bodova, prenosi BusinessMagazine.

Ipak, prema ukupnom poretku na ATP listi je Rafael Nadal sa 9.985 bodova, uprkos tome što nije uspio proći grupnu fazu na posljednjem turniru sezone. Na drugom mjestu je Novak Đoković sa 9.145 bodova, koji nije uspio ući u završnicu turnira u Londonu, a Roger Federer je na trećem mjestu sa 6.590 bodova.

Lista najplaćenijih tenisera pak izgleda nešto drugačije. Najplaćeniji teniser već 14. godinu zaredom je Federer koji je u 2019. godini uprihodio rekordnih 93 mil USD, skoro dvostruko više od Đokovića. Federerova zarada od sponzora u iznosu od 60 mil USD godišnje, bez premca je čak i u poređenju sa zaradama drugih sportskih velikana poput igrača golfa Tigera Woodsa, NBA igrača LeBrona Jamesa ili fudbalera Cristiana Ronalda.

Federer reklamira skoro sve ono na što ljubitelji tenisa troše mnogo novca, tenisku opremu, satove, odjeću, ali i finansijske usluge. Iako je ovaj 38-ogodišnji teniser na zalasku karijere, japanski brend sportske odjeće Uniqlo vjeruje da će Federer imati veliki marketinški uticaj na svoje fanove, čak i kada ostavi reket. Nakon 20 godina sponzorskog ugovora sa Nikeom, Federer je prošle godine sa Uniqlom potpisao desetogodišnji ugovor vrijedan 300 mil USD koje će dobiti bez obzira na to koliko će još dugo igrati tenis.


Đoković je drugi najplaćeniji igrač u ovoj godini, kojem su osvojeni naslovi pomogli da se domogne ukupne zarade od 50,6 mil USD, uključujući 30 miliona dolara koje je dobio od sponzora poput Lacoste, Head, Asics, Seiko, NetJets i Ultimate Software.

Inače, dominacija na terenu teniske trojke (Federer, Nadal, Đoković) sa osvojenih 53 od 63 gran slemova od 2004. godine, donijela im je ukupno 373 mil USD zarade iz nagradnog bazena, po čemu značajno prednjače u odnosu na druge tenisere. Trojac je uz to u karijeri zaradio i 1,2 milijarde dolara od sponzorskih ugovora
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.