Izvor: Tanjug/Novosti | Nedjelja, 08.12.2019.| 15:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Druga transplantacija testisa na svijetu urađena u Srbiji

Ilustracija (Foto: Zeljko Sinobad/shutterstock.com)
Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svijetu, uspješno je urađena u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Đorđević iz Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili ljekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

- Čovjek koji je rođen sa dva testisa donirao je jedan organ bratu rođenom sa jednim testisom, koji mu je još u djetinjstvu uklonjen zbog lošeg funkcionisanja - rekao je Đorđević.

Kako pišu Novosti, pacijent je čitavog života uzimao hormonsku terapiju da bi mogao da vodi normalan život. Samo tri dana nakon transplantacije, njegovo tijelo počelo je samo da proizvodi hormon testosteron.

Đorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent osjeća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Podsjeća da je prva transplantacija te vrste u svijetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je dio projekta koji se realizuje od 2011. godine, a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Ipak, među ljekarima postoji dilema da li ovakve operacije treba da se rade rutinski, kaže prof. Đorđević.

- Nakon ove operacije postavlja se etičko pitanje: čije je zapravo dijete koje je začeto nakon transplantacije. Osim toga, kada se ne radi o jednojajčanim blizanacima, transplantacija među nesrodnicima podrazumijeva doživotno uzimanje imunosupresivne terapije, koja može da ugrozi život pacijenta. Postavlja se pitanje da li je to u redu, s obzirom na to da testis nije organ bez kojeg ne može da se živi. Zbog svega toga, ovakve vrste intervencija treba raditi samo u pojedinim slučajevima, kada se procjeni da je to najbolje rješenje - pišu Novosti.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije. Dodao je da se u toj insituciji rade i transplantancija bubrega, a da je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen taj organ nakon 15 mjeseci dobila je dijete.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.