Izvor: Capital | Nedjelja, 08.12.2019.| 19:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Još bez dogovora o otpremninama u ERS-u - Moguća isplata oko 30.000 KM neto neprihvatljiva za sindikat

(Foto: Teodora Brnjoš)
Još nema dogovora sindikata i uprava zavisnih preduzeća u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) o visini otpremnina koje će biti ponuđene radnicima da bi dobrovoljno napustili ERS. Sve je izvjesnije da će ERS uskoro raspisati poziv i ponuditi otpremnine od oko 30.000 KM neto, što je za sindikat neprihvatljivo.

Podsjećamo, u toku je proces reorganizacije ERS-a i u prvoj fazi treba da bude otpušteno oko 600 radnika, a iz ERS su za dobrovoljni odlazak najavili isplatu stimulativnih otpremnina.

Govorilo se o cifri od oko 50.000 KM, ali je ERS pod tim podrazumijevala bruto iznos, dok su radnici rekli da to treba da bude neto iznos otpremnine.

S obzirom na različit stav, Pravilnik o stimulativnim otpremninama nije potpisan na nivou ERS i loptica je prebačena na uprave zavisnih preduzeća koje treba da pregovaraju, svaka sa svojim sindikatom.

Ostaje nejasno zašto je to urađeno jer Pravilnik mora na kraju da bude isti za sve, a dobro upućeni izvori Capitala tvrde da Uprava ERS i Luka Petrović time hoće da skinu odgovornost sa sebe jer je izvjesno da će raspisati poziv i ponuditi otpremnine po svojim uslovima iako je sindikat protiv.

To djelimično potvrđuje i v.d. direktora Elektrokrajine Dragan Čavić koji je rekao da sindikat mora prihvatiti realnost.

- Preostaje da se još razgovara, ali je proces neminovan. Pravilnik će biti napravljen i u narednih nekoliko dana te stvari moraju dobiti formu, nema više prostora za dalje odlaganje. Povećan je neto iznos u odnosu na prvu verziju, tako da će se prosječna otpremnina kretati oko 31.000 KM neto. Nemoguće je da dobiju oko 50.000 KM koliko traže. Niko nikoga ne može ubjeđivati ili natjerati, u ovoj fazi otpremnine su na dobrovoljnoj osnovi, a od 1. januara 2021. godine prihodi se svode samo na mrežarinu, onda više nikakvih stimulativnih otpremnina neće biti - istakao je Čavić dodajući da će, onaj ko ne iskoristi sada priliku i uzme otpremninu, kasnije biti tehnološki višak i dobiće šest prosječnih plata.

Čavić je kazao da ERS nema drugog izbora, te da su sve ekspertize koje su vršene pokazale da je 31.000 KM po radniku maksimum koji ERS može da podnese, jer će se za te namjene zadužiti.

- Samo u Elektrokrajini 50% prihoda ode na bruto plate, to ugrožava elementarno funkcionisanje preduzeća, održavanje elektromreže i investicije. Samo za dio radnika koji treba da odu u prvoj fazi, oko 300 radnika, treba 14 miliona što je trećina iznosa bruto plata za sve zaposlene u godini. Elektrokrajina sredstva za jednokratnu isplatu nema i rješenje se traži na nivou ER - kazao je Čavić i dodao da će ukupni teret reorganizacije, preduzeće kojim rukovodi, koštati 22 miliona za godinu dana što ozbiljno finansijski ugrožava Elektrokrajinu.

- Tako da će se morati ići u traženje sredstva zajedno sa Elektroprivredom, grejs periodom i otplatom na duže vrijeme, jer se to ne može podnijeti, postoje već stvorene obaveze, i kratkoročne i dugoročne - kazao je Čavić.

Predsjednik Sindikata Elektrokrajine Riste Rogić rekao je da se pregovori nastavljaju iduće sedmice.

Predsjednik Odbora sindikata ERS Zoran Mićanović rekao je da sindikat neće odustati od svojih ranije postavljenih zahtjeva.

- Poštujemo priču uprave, ali se ne slažemo i gotovo. Nemam komunikaciju ni sa kim - rekao je kratko Mićanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.