Izvor: Tanjug | Nedjelja, 08.12.2019.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD radi studiju izvodljivosti za solarno-termalni projekat u Pančevu

Evropska banka za obnovu i razvoj radi studiju izvodljivosti za solarno-termalni projekat u Pančevu, gdje je planirano instaliranje solarnih kolektora površine 35.000 kvadrata, ali i podzemno sezonsko skladište od 150.000 kubnih metara, izjavila je u četvrtak, 5. decembra, direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

- Ova tehnologija omogućava korišćenje solarne toplotne energije i ljeti kada je najviše ima, ali i zimi korišćenjem ljetnjih viškova sačuvanih u sezonskom skladištu - rekla je Hargitai na konferenciji o obnovljivim izvorima energije u sistemima daljinskog grijanja, u okviru 50. Međunarodnog KGH (klimatizacija-grijanje, hlađenje) kongresa.

Slična rješenja se već pripremaju za Bor i Novi Sad, dok su Valjevo i Šabac iskazali interes za investicije koje se tiču korišćenja toplotnih pumpi, koje koriste otpadnu toplotu iz postrojenja za preradu otpadnih voda.

- Nadamo se da će i Beograd uskoro potvrditi interese, radimo na tome - dodala je Hargitai.

Ona je kazala da je EBRD u saradnji sa Vladom Austrije osnovala program za obnovljive izvore energije u daljinskom grijanju i hlađenju na Zapadnom Balakanu, sa ciljem daljeg razvoja tržišta.

Kaže da je riječ o investicijama u obnovljive izvore energije i i daljinsko grijanje i hlađenje, za šta je važna priprema odnosno izrada studija, projektna dokumetnacija, planska dokumenta lokalnih samouprava...

- Želimo da podržimo i razvoj projekta koji bi bili finansirani putem javno-privatnih partnerstava putem transparentnih tendera.

Ona je kazala da su za sada obezbijeđena 4 mil EUR zahvaljući Vladi Austrije samo za izradu studija, dok će EBRD pomoći finansiranje projekata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.