Izvor: Večernje novosti | Nedjelja, 08.12.2019.| 15:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od rudarskog otpada kod Bora može se izvući 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata vrijednih oko 720 mil USD

(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Poslije pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet Akita, došli su do fantastičnih podataka. Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara, za šta su korišćena i dva satelita Japanske svemirske agencije, ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primjenu najpovoljnije tehnologije, moglo "izvući" oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrijednost veća od - 720 mil USD.

Ovo je, za Novosti, potvrdio dr Mile Bugarin, direktor IRM.

- Prije pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Japana, IRM i Univerzitet Akita započeli su projekat, vrijedan 5 mil USD, koji je za cilj imao istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje - objašnjava dr Bugarin. - Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Japana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, "zarobljeno" više od 720 mil USD.

Sagovornik Novosti ističe da bi sljedeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinjela i vađenju bakra, zlata i izvjesne količine srebra iz rudarskog otpada sa ovog područja.

Osim toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Japanu u trajanju od dvije nedjelje do tri mjeseca, kako bi se obučili za rad sa najsavremenijim tehnologijama - dodaje Borivoje Stojadinović, savjetnik direktora IRM.

- Uz to, IRM je, za učešće u ovom projektu, dobio najsavremeniju opremu vrijednu 1,5 mil USD. Vodeća institucija sa srpske strane bio je IRM, a naši partneri su Tehnički fakultet u Boru, koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu, i ministarstva rudarstva i energetike i poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ugovor je realizovan posredstvom Agencije za međunarodnu saradnju iz Japana, u saradnji sa Univerzitetom Akita, Japanskom svemirskom agencijom, koja je u te svrhe koristila dva satelita i kompanijom Mindeko, jednom od najvećih rudarskih korporacija na svijetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.