Izvor: Politika | Nedjelja, 08.12.2019.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija dobila aplikaciju za onkološke pacijente

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Nova aplikaciju za mobilne telefone ONKO namijenjena je onkološkim pacijentima, članovima njihove porodice i svim zainteresovanim za lječenje malignih bolesti, a zahvaljujući njoj mogu da saznaju nešto više o raku, liječenju kancera i dragocjenoj podršci tokom terapije.

Po rječima dr Ane Jovićević, epidemiologa, inače iz Službe za organizaciju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, aplikacija se preuzima na uobičajen način a zapravo je najnoviji korak u velikom poslu započetom 2016. pod pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Srbije, tačnije projektu nazvanom "Znanjem protiv raka".

– Tada je dogovoreno da mi stručnjaci različitih profila sa onkologije pokušamo da odgovorimo na sva pitanja koja bi zadovoljila potrebe i interesovanje pacijenata, počev od toga kako da se snađu u zgradi Instituta do objašnjenja o bolesti. U saradnji i sa predstavnicima udruženja pacijenata pokušali smo da obradimo teme koje oboljele najviše interesuju, odabrali 22 teme i pripremili brošure, pisane lako razumljivim jezikom, praktične bez nekog opšteg teoretisanja, ali u skladu sa onkološkom doktrinom i na način kako se radi u Institutu – objašnjava doktorka Jovićević ističući da su internet i nove tehnologije diktirale promjene s obzirom na to da se ljudi sve više informišu posredstvom mobilnog telefona.

– Zato smo pokrenuli ovaj drugi dio projekta i korisne informacije pretočili u aplikaciju. Mogu da ih čitaju i pacijenti, kao i članovi njihove porodice, predstavnici medija pa čak i naše kolege zdravstveni radnici i ljekari opšte prakse kojima se tokom onkološkog liječenja obrate pacijenti sa uskostručnim pitanjima. Na aplikaciji postoji odgovor, recimo, na pitanje kojim danom zasjeda određeni konzilijum, kako doći do svoje dokumentacije. Prenet je sadržaj brošura sa temama iz prevencije, dijagnostike, zračne terapije, hirurgije, objašnjenja o načinu života prije, tokom i nakon liječenja, primjeni alternativnih metoda, psihološkoj podršci – navodi sagovornica Politike.

Tim koji čine dr Ana Jovićević, dr Svetlana Ristić i Vera Mandić koordinirao je pisanje tekstova za brošure i sada aplikaciju u čemu je učestvovalo čak 37 stručnjaka različitih specijalnosti – osim ljekara, i defektolozi, psiholozi, biolozi, medicinske sestre i socijalne radnike. Po potrebi korisnika teme će biti mijenjane i prilagođavane čitaocima, koji mogu da ocijene ponuđene sadržaje.

Za one koji imaju oboljelu štitastu žlijezdu značajna je i vijest od doktorke Jovićević da će za nekoliko mjeseci biti otvoren blok za terapiju radioaktivnim jodom, pošto te terapije trenutno nema u Beogradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.