NavMenu

Eastern Mining obezbijedio 20 mil EUR za istraživanje minerala u Varešu u 2020. - Početak eksploatacije planiran u 2022.

Izvor: Indikator Subota, 07.12.2019. 07:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kaband/shutterstock.com)Ilustracija
Eastern Mining, dio britanske istraživačko-razvojne kompanije Adriatic Metals Company, obezbijedio je 20 mil EUR za 2020. godinu za nastavak aktivnosti na projektu istraživanja mineralnih resursa u Varešu, izvještava Indikator.ba.

Ovo je rečeno na kompanijinoj proslavi uspješnog završetka 2019. održanoj u petak uveče, 6. decembra, u sarajevskom hotelu Holiday na kojoj se okupilo 170 predstavnika poslovnih partnera, vlasti, različitih institucija i drugih aktera koji su povezani sa projektom.

Prvi ljudi Adiratic Metalsa iz Australije i Velike Britanije, uključujući i "glavnog krivca" za projekt Miloša Bošnjakovića, člana Uprave Adriatic Metalsa i direktora Eastern Mininga, istakli su zadovoljstvo što projekat u Varešu, kroz istraživanja na lokalitetima Veovača i Rupice, pokazuje opravdanost te s optimizmom gledaju na budućnost.

Od 2017. Eastern Mining je dovršio više od 33.000 metara istražnog bušenja sa 150 bušotina, proširujući poznato područje mineralizacije (rude olova, cinka i barita) i definišući neke od najkvalitetnijih polimetalnih presretanja na globalnom nivou. Nekoliko bušotina je testirano na plemenite metale pri čemu je ustanovljena mineralizacija izuzetne kvalitete.

Fokus aktivnosti u 2020. biće na daljnjim geološkim istraživanjima na postojećim koncesijama i širem regionalnom području s ciljem povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.

Kompanija Eastern Mining do sada je ishodovala 50-ak različitih saglasnosti i dozvola, a predviđeno je da u periodu 2020-2021. bude ishodovana dozvola za ekslopataciju.

Trenutni plan je da rudnik bude otvoren i eksloatacija počne u 2022. Novo postrojenje trebalo bi da prerađuje 800.000 tona rude na godišnjem nivou i proizvodi tri vrste koncentrata koji će se slati na dalju obradu van Bosne i Hercegovine.

Do sada je u projekat u Varešu ukupno investirano više od 20 mil KM, a Estarn Mining trenutno sa saradnicima, podizvođačima i konsultantima u raznim oblastima zapošljava više od 100 ljudi.

Podršku kompaniji Eastarn Mining i njenom aktivnostima u Bosni i Hercegovini dao je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field, koji se i kratko obratio prisutnima na proslavi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.