Izvor: eKapija | Subota, 07.12.2019.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skok cijena hrane na svjetskom tržištu - Najviše poskupjeli ulje i meso

(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Cijene hrane porasle su u novembru na međunarodnim tržištima na najviši nivo u više od dvije godine.

Skok cijena hrana podstaknut je poskupljenjem biljnih ulja i mesa, obavijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO indeks cijena hrane porastao je u novembru 2,7% u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 177,2 boda. To je njegova najviša vrijednost u periodu od više od dvije godine. U odnosu na novembar prošle godine, cijene su više 9,5%, izvještava Index.

Najviše poskupjeli ulje i meso

U prošlom mjesecu najviše su porasle cijene biljnih ulja, za 10,4%. Glavni "krivac" je skok cijena palminog ulja, podstaknut snažnom uvoznom tražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućeg nedostatka u sljedećoj godini.

Znatno su porasle i cijene mesa, za 4,6% u odnosu na oktobar, najviše u više od 10 godina. Najviše su poskupjele govedina i ovčetina, takođe zbog snažne uvozne tražnje, posebno iz Kine uoči praznika.

Poskupio je i šećer, 1,8% zbog učestalih naznaka da će potrošnja u sljedećoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uslovima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD, prenosi bijeljinainfo.com.

Cijene mlijeka gotovo nepromijenjene

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na oktobar, poduprte sezonski manjom proizvodnjom mlijeka u Evropi i stabilnom globalnom tražnjom.

Pale su samo cijene žitarica, za 1,2%, u uslovima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.
FAO je u odvojenom izvještaju o ponudi i tražnji na tržištima žitarica povisio procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na rekordnih 2,714 milijardi tona. To bi predstavljalo povećanje za 2,1% u odnosu na prošlu godinu.

Očekuje se rekordna proizvodnja žitarica

Procjena je povećana zbog neočekivano dobrog roda žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. U FAO procjenjuju da će u svijetu ove godine biti proizvedeno 1,433 milijarde tona.

Zbog podignute procjene za Evropsku uniju povišena je i procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 miliona tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8% u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodnja pirinča bi trebalo da se zadrži na prošlogodišnjem nivou od 515 miliona tona.

Solidno snabdijevanje

U sezoni 2019/2020. potrošnja žitarica trebalo bi neznatno da poraste, na 2,709 milijardi tona.

Zalihe bi na završetku sezone sljedeće godine trebalo da iznose 863 miliona tona i time obezbjede solidno snabdijevanje, napominju u FAO.

Globalna trgovina žitaricama trebalo bi da poraste 1,1% u odnosu na prethodnu sezonu, na 416 miliona tona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.