Izvor: eKapija | Subota, 07.12.2019.| 07:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela druga faza obnove kosog lifta na Ciglanama - Firma Euro Prost izvodi radove vrijedne 600.000 KM

Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)
Na lokalitetu polazne stanice kosog lifta na Ciglanama, u petak 6. decembra, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktorica firme Euro Prost iz Gračanice Refija Begović potpisali su ugovor za početak demontaže druge linije kosog lifta i početak postavljanja nove kabine.

Vrijednost ovog ugovora iznosi oko 600.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar.

– Danas smo potpisivanjem ugovora započeli drugu fazu projekta obnove kosog lifta. Završili smo planirane procedure i obezbijedili finansijska sredstva u budžetu i već danas smo započeli sa radovima na demontaži stare trase. U odabranog izvođača radova imamo puno povjerenje da će posao okončati kvalitetno i u planiranom vremenskom roku. Naredne godine očekujemo da će i lift na ovoj trasi biti u funkciji. Obnovom ovih liftova naši sugrađani će imati puno bolji prevoz kabinama izgrađenim po najsavremenijim evropskim standardima i za manje novca koje izdvajaju za kartu. Nama je također drago da smo za ovaj posao ponovo angažovali domaću kvalitetnu firmu - istakao je Ajnadžić.

Dodao je da u budućnosti planiraju da vide na koji način mogu obezbijediti određene pogodnosti za penzionere.

- Očekujem da će i Ministarstvo saobraćaja KS učestvovati u sufinansiranju ove investicije, a ukoliko oni ne budu imali sredstava za ovaj projekat Općina Centar će sama snositi troškove izgradnje i stavljanja u funkciju i druge kabine kosog lifta. Nakon što završimo sa ovim radovima planiramo riješiti i pitanje upravitelja kosog lifta, na opće zadovoljstvo građana - rekao je Ajnadžić.

Na obavljenoj proceduri javnih nabavki odabira najpovoljnijeg izvođača radova je ponovo odabrana firma Euro Prost Gračanica, istaknuto je na sajtu Općine Centar.

– U ovoj fazi projekta će nama kao izvođačima radova biti puno lakše, samo nam je potrebno da nas posluže vremenski uslovi. Naši radnici su već danas započeli sa demontažom cijele trase i stare kabine. Mi ćemo angažovati do 20 radnika kako bismo što prije okončali ove radove. Prvu kabinu smo postaviti i stavili u upotrebu za tri mjeseca, dok će za drugu kabinu, nadam se, rok biti i kraći. Zahvaljujem se na ponovno ukazanom povjerenju i na dosadašnjoj saradnji sa Općinom Centar i Zavodom za izgradnju KS - istakla je Refija Begović.

Takođe, potpisan je i ugovor za nadzor ove faze projekta za šta će ponovo biti angažovan Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo u čije ime je ugovor potpisao zamjenik direktora Dževad Jusufspahić.

Prva faza ovog projekta, odnosno stavljanje u funkciju prve kabine kosog lifta, je okončana krajem 2018. godine, za šta je izdvojeno više od 800.000 KM, od čega je Općina Centar obezbijedila 525.000 KM, a Vlada KS 300.000 KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.