NavMenu

Proizvođači duvana traže niže akcize - BiH jedina u Evropi u kojoj se PDV obračunava na bazi sjemena

Izvor: Glas Srpske Petak, 06.12.2019. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Kraiwut_K/shutterstock.com)
Proizvodnja duvana, koja je prije nekoliko decenija u BiH dostizala 25.000 tona godišnje, spala je na svega 500 tona, jer proizvođači zbog visokih nameta konstantno smanjuju zasade, a ukoliko akcize uskoro ne budu smanjene, otkup će biti totalno zaustavljen, što će ubrzati razvoj crnog tržišta.

Istaknuto je ovo na sastanku u utorak, 3. decembra, u Spoljnotrgovinskoj komori (STK) BiH, kojem su prisustvovali predstavnici entitetskih ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te proizvođači i organizatori proizvodnje.

Potpredsjednik STK BiH Nemanja Vasić kaže da je primarna proizvodnja duvana u BiH pred gašenjem te da je sastanak organizovan da bi se pokušala naći rješenja za njeno oživljavanje, s obzirom na ogroman potencijal proizvodnje u Semberiji i Hercegovini.

- Vrijednost proizvodnje duvana u BiH je prije rata dostizala 70 mil KM godišnje, a sada jedva dva miliona. Proizvođači se oslanjaju isključivo na izvoz, jer su domaće fabrike ugašene, a ključni problem je nelogičan obračun PDV-a, koji guši proizvodnju - rekao je Vasić.

Svetozar Mihajlović iz bijeljinskog preduzeća Duvan kaže da su problemi u duvanskoj industriji višegodišnji, odnosno od kada je UIO akcize na rezani duvan sa 7 KM po kilogramu podigao na 114 KM.

- Dok su akcize bile 7 KM sve fabrike su imale proizvodnju rezanog duvana, koji se u količinama od 50 do 500 grama prodavao u prodavnicama sa akciznom markicom. Međutim, kada su akcize povećane, fabrike su zatvorile ta postrojenja, a prodavnice otpisale zalihe, jer je bio preskup za potrošače. To je doprinijelo razvoju crnog tržišta - tvrdi Mihajlović i ističe da je BiH jedina zemlja u Evropi u kojoj se PDV na duvan obračunava na bazi sjemena, na osnovu kojeg se procjenjuje konačan proizvod.

On tvrdi da UIO problem crnog tržišta nastoji riješiti gašenjem proizvodnje duvana.

- Situacija će biti još gora ako nameti ne budu smanjeni, jer sva četiri organizatora proizvodnje duvana koja djeluju u BiH neće biti u mogućnosti da nastave sa radom, a kada odustanemo od otkupa, sav duvan koji bude proizveden završiće na crnom tržištu - upozorio je Mihajlović i dodao da proizvođači i organizatori od nadležnih traže smanjenje akciza na rezani duvan, ali i da razmotre dodatne oblike finansiranja proizvodnje.


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić ističe da RS u ukupnoj proizvodnji duvana u BiH učestvuje sa više od 65% te da resorno ministarstvo podržava stav proizvođača.

- Više od 300 porodica, koje godišnje zasiju 600-700 hektara duvana, živi od te proizvodnje i zato smatram da bi UIO trebalo da bude fleksibilniji kod tumačenja određenih zakona. U poljoprivrednoj proizvodnji mora postojati razumijevanje. Suludo je da se na bazi sjemena preračunava konačan proizvod, jer niko ne može da garantuje da će to sjeme proklijati. Sada je prilika da nađemo kompromis - poručio je Pašalić.

Podrška

Boris Pašalić je naveo da RS proizvođače duvana podržava kroz premije po proizvedenom kilogramu, kao i subvencije za nabavku mehanizacije i sistema za navodnjavanje.

- Niko neće imati koristi ukoliko proizvodnja duvana bude ugašena, ni proizvođači, ni UIO, ni resorna ministarstva. Bićemo osuđeni na stoodstotni uvoz tih proizvoda - istakao je Pašalić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.