Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 08.12.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grantovi modernizuju proizvodnju - Preduzećima iz metaloprerađivačke, mašinske i drvne industrije na raspolaganju 1,5 mil EUR

Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)
Privrednici u Srpskoj i BiH imaju priliku da obezbijede savremene mašine i unaprijede proizvodnju zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije, koja se dodjeljuju u okviru projekta EU4Biznis (EU4Business).

Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za poboljšanje inovativnih kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), prema kojem privrednici po projektu mogu dobiti i do 100.000 EUR otvoren je do 3. februara, a ideje koje će biti finansijski podržane moraju se odnositi na metaloprerađivačku i mašinsku industriju i drvopreradu.

Preduzećima je na raspolaganju fond od 1,5 mil EUR koje mogu uložiti u razvoj proizvoda, odnosno usluga kroz nove pristupe u predprodukciji, proizvodnji i postprodukciji, na primjer, kroz upotrebu opreme na višem tehnološkom nivou, uvođenje standarda i sertifikaciju, digitalizaciju i uvođenje e-poslovanja, obuku menadžmenta i osoblja.

- Rezultati će se mjeriti sa povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza i povećanjem broja inovacija kod podržanih MMSP - navedeno je u pozivu.

Privrednici iz RS u ovom pozivu vide šansu za unapređenje proizvodnje, navodeći da im je svaka pomoć dobrodošla.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević istakao je za Glas Srpske da svaku priliku treba iskoristiti, naročito kada je riječ o bespovratnim sredstvima.

- Bio bih srećan kada bih kao privrednik dočekao vrijeme da nam ne treba neka podrška sa strane da normalno funkcionišemo.

Nažalost, ambijent u kojem trenutno poslujemo na klimavim je nogama, pa nam ovakvi grantovi daju vjetar u leđa - kazao je Pazurević, naglasivši da je domaćoj privredi najveći problem nedostatak stručnog kadra.

Ovu priliku pozdravio je i predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić istakavši da je svaka finansijska pomoć značajna.

- Privrednici se prijavljuju na sve moguće pozive. Međutim, nema više takvih podsticaja, kao što je to nekad bilo, tako da ovu priliku ne treba propustiti - rekao je Trivić.

Vlasnik derventske fabrike Metalac MBM Slobodan Golub kaže da će iskoristiti ovu priliku za nabavku još jednog robota za zavarivanje.

- Već imamo dvije takve mašine i novac iz ovog granta ukoliko ga dobijemo iskoristili bi za kupovinu trećeg robota - rekao je Golub.

U sklopu projekta EU4Biznis ukupno 10 mil EUR grantova namijenjeno je jačanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta u BiH, razvojem konkurentnosti i inovacija u odabranim sektorima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 16,1 mil EUR, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 mil EUR) i Savezna Republika Njemačka (1,1 mil EUR). EU4Biznis zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.