Izvor: Indikator | Petak, 06.12.2019.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hoće li se u FBiH moći iznajmljivati radnici - Udruženje poslodavaca napravilo zakon za rješavanje problema nedostatka radne snage

Ilustracija (Foto: By serato / shutterstock.com)
U Federaciji BiH namjerava se donijeti zakon po kojem bi poslodavac dio svojih radnika mogao privremeno iznajmiti drugom preduzeću.

Naime, Prijedlog zakona o posudbi radnika juče, 5. decembra, je bio na dnevnom redu sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH u Mostaru.

I dok iz Saveza samostalnih sindikata BiH ocjenjuju kako je iznajmljivanje radnika robovlasništvo, u Udruženju poslodavaca FBiH, koje je napravilo zakon, kažu kako se njime rješava i problem nedostatka radne snage, piše Radiosarajevo.ba.

- To je robovlasništvo. Iznajmljuje se radnik kao kombi. Radnik postaje stvar. Onaj koji je prinuđen da radi, ne može postavljati uvjete, a taj drugi poslodavac kojem vas iznajmljuju nema obveza prema vama - rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako institucija ustupanja radnika postoji u svakoj zemlji.

- Rješava se pitanje nedostatka radne snage za privremene i povremene poslove koji su sada regulirani ugovorom o djelu, a donošenjem zakona bi imali isti pravni status kao zaposleni - dodao je Pandurević.

Pojasnio je kako bi, prema predloženom zakonu, firme unutar jedne grupacije mogle ustupati radnike, kao i da bi se njime olakšalo zapošljavanje prilikom sezonskih poslova poput berbe voća i sječe šume.

- Tvrtka koja ima višak vozača mogla bi ih iznajmiti drugoj kojoj nedostaje taj kadar. Zašto bi im dali otkaz umjesto da ih iznajme - odgovorio je Pandurević.

Predloženim zakonom je, između ostalog, definiran ugovor o iznajmljivanju radnika između preduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3.000 KM u slučaju neisplaćivanja plaća ili nezaključivanja ugovora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.