Izvor: eKapija | Petak, 06.12.2019.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvojen prijedlog strategije razvoja e-uprave u RS - Novi koncept rada državnih službenika

Digitalizacija i informatizacija javne uprave neminovan je proces razvoja savremenog društva koji podrazumijeva potpuno novi koncept rada državnih službenika uz pomoć novih tehnologija, a na korist građanima i privrednoj zajednici, naveli su u Vladi RS povodom jučerašnjeg usvajanja prijedloga strategije razvoja elektronske uprave RS za period 2019 – 2022.

- Zahvaljujući Strategiji razvoja elektronske uprave RS 2019-2022. prvi put će biti uspostavljena koordinacija u organizaciji sistema elektronske uprave u RS jer se ovaj sveobuhvatan strateški dokument odnosi isključivo na razvoj e-uprave kao novog koncepta u radu javne uprave - saopštili su iz Vlade RS.

Navodi se i da su potrebe privrednog sektora i građana Srpske, ali i zahtjevi pojedinih organa javne uprave, razlog donošenja Strategije jer digitalno poslovanje i pružanje usluga svima olakšava rad.

- Cilj elektronske uprave kao novog koncepta je da se uz pomoć novih tehnologija, prije svega interneta i digitalne komunikacije, svakodnevni poslovi prema Vladi i državnim tijelima obavljaju na inovativan način, što će doprinijeti bržem, efikasnijem i transparentnijem radu.

Strategija razvoja e-uprave podrazumijeva, zapravo, paralelni razvoj tri važna stuba razvoja e-uprave – razvoj IKT infrastrukture, razvoj elektronskih usluga kao suština e-uprave, te razvoj ljudskih resursa u domenu IKT unutar javne uprave.

Samim dokumentom predviđeno je ukupno 65 mjera, od kojih se 26 odnosi na IKT infrastrukturu, 29 na razvoj e-usluga, a 10 na razvoj ljudskih resursa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.